Eseu Satul – unitatea organică a sufletului poporului român ofer coroana si 50 puncte
Răspunsuri la întrebare
Atunci când scriem un eseu este indicat să realizăm un plan de idei.
Iată un posibil plan de idei pentru scrierea unui eseu cu titlul Satul – unitatea organică a sufletului poporului român:
1. Stabilim titlul – așa cum o sugerează și tema: Satul – unitatea organică a sufletului poporului român
2. Ne documentăm prin lecturarea unor eseuri cu tema asemănătoare precum: Elogiu satului românesc de Lucian Blaga, Laudă țăranului român de Liviu Rebreanu, O viziune românească a lumii. Studiu de folclor de Ovidiu Papadima etc. și căutăm citate cu ajutorul cărora ne putem susține afirmațiile:
Eu cred că mai întâi a fost satul și după aceea au venit dealurile din jur, ca să păzească frumusețea asta. - Octavian Goga
Satul românesc, în ciuda sărăciei și a tuturor neajunsurilor cuibărite în el prin vitrega colaborare a secolelor, se învrednicește de epitetul autenticității. Satul poartă pecetea unei unități și are caracterul unui centru de cristalizare cu raze întinse spre a organiza în jurul său un cosmos. - Lucian Blaga etc.
3. După ce am stabilit titlul și am terminat de lecturat câteva texte cu aceeași tematică putem începe să scriem despre viziunea noastră asupra acestui subiect:
- dacă am avut sau avem bunici sau locuim într-un sat putem scrie eseul ca pe o evocare a copilăriei sau a vieții de zi cu zi (metoda cunoașterii prin trăire spontană);
- putem scrie eseul folosind metoda trăirii sau participării ghidate științific;
4. Scriem o introducere în care putem include câteva informații interesante despre tema dată. Introducerea trebuie să fie un text care să atragă atenția cititorului!
De exemplu:
Satul este un tot variat în elementele care îl compun, elemente care se topesc armonios într-un întreg. Pentru a pătrunde toate adâncurile satului trebue să te contopești în mediul lui de viață timp mai îndelungat, păstrând vie atenția asupra tuturor lucrurilor care se petrec în jur. Satul reprezintă, încă din cele mai îndepărtate timpuri ale istoriei noastre, vatra autentică de viețuire a neamului românesc. Legat de cultura, civilizația și spiritualitatea poporului nostru, satul este păstrătorul autentic al specificului nostru național și poartă în sine fenomenologia națiunii și a țării.
5. Continuăm cu redactarea cuprinsului
Tradiția, prin multiplele ei forme de manifestare în viața colectivității este elementul ancestral care asigură permanența culturală a satului. Însăși așezarea sa geografică corespunde unor tradiții și modele ritualice, stâpul de lemn sau de piatră fiind simbolul întemeierii oricărui așezământ. Locuitorii săi trăiesc împreună, uniți prin legăturile de neam, dar și de obște, formând un neam mai mare. Obiceiurile folclorice, păstrate și transmise din generație în generație sunt momente de reunire a colectivității. Viața își are legile ei nescrise, în concordanță cu specificul fiecărui neam și loc, cu cultura și trăsăturile morale ale oamenilor.
Satul, ca matrice românească, a reprezentat originea tuturor românilor, fiind purtat în conștiința colectivă cu valoare de simbol.
Putem continua să scriem eseul, dezvoltând ideile și oferind exemple din experiența noastră personală sau din experiența altor persoane.
6. În final scriem o scurtă concluzie/încheiere
Satul a reprezentat astfel mereu un spațiu de viață autentică, unde s-a creat și recreat întreg universul de cultură și civilizație tradițională, o conștiință vie a neamului românesc. Satul este o emblemă națională, prin tot ceea ce are specific și nepieritor, de la case, port și până la creațiile folclorice, atât de bogate și valoroase.
Din păcate, în ultimele decenii numărul ocaziilor de manifestare a tradițiilor populare sătești a scăzut considerabil sau chiar au încetat să mai existe. Însă avem obiceiuri frumoase, care vor dăinui, păstrând în același timp continuitatea spirituală și tradițională a satului românesc.
Ne amintim:
Eseul este un termen care denumește un studiu în care autorul își expune un punct de vedere personal asupra unei probleme, într-o formă atrăgătoare. Eseul se caracterizează prin subiectivism, fiind o operă de personalitate.
Atunci când redactăm o compunere, un eseu etc. avem grijă să respectăm:
- corectitudinea gramaticală
- regulile de ortografie și punctuație
- așezarea în pagină.
Mai multe despre eseu aici: https://brainly.ro/tema/9481068
Succes și spor la teme!