Istorie, întrebare adresată de elenamiruna2342, 9 ani în urmă

Esti reporter la "New york times" in anul 1990 iarna. Primesti un ordin din partea redactorului sef care spune sa te deplasezi in Romania pt a scrie un reportaj despre Rom. anului 1990(sa aiba aprox. o pag.)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nmatrix55
0
1 ianuarie: Se reînființează Societatea Studenților în Medicină din București2 ianuarie: România: Ia ființă Asociatia Foștilor Deținuți Politici (AFDP).3 ianuarie: Fostul lider al Panama, Manuel Noriega, se predă forțelor americane.11 ianuarie: Ia fiinta Federatia Romana de Culturism si Fitness.12 ianuarie: Zi de doliu național în memoria victimelor Revoluției din decembrie 1989.18 ianuarie: Decret–Lege CFSN, nr. 30 privind trecerea în proprietatea statului a patrimoniului fostuluiPCR.20 ianuarie: A apărut, la București, primul număr al revistei „22”, editată de Grupul pentru Dialog Social.28 ianuarie: La București, în Piața Victoriei are loc un miting organizat de PNȚ-CD, PNL, PSDR și alte partide care protestează împotriva hotărârii ca FSN să participe la alegeri. În paralel se desfășoară o contramanifestație organizată de FSN și susținută de muncitorii de la IMGB, ICTB, IMMR și IIRUC.29 ianuarie: Prima mineriadă: Peste cinci mii de mineri din Valea Jiului sosesc în Capitală în urma apelurilor lansate în mass-media de către președintele Ion Iliescu.2 februarie:Este reînființată Societatea Română de Filosofie.Tribunalul Militar Teritorial București pronunță sentința în procesul a patru dintre colaboratorii apropiați ai lui Nicolae Ceaușescu: Manea Mănescu, Tudor Postelnicu, Emil Bobu, Ion Dincă – detenție pe viață și confiscarea totală a averii pe

1990 a fost primul an al libertatii noastre. Am primit-o cu bucurie, fara sa punem la indoiala faptul ca viata noastra va fi perfecta si ca vom putea gestiona fara gres ce ni s-a dat.1990 a inceput cu lacrimi. Revolutia ne daduse libertate, insa noi mai aveam de rezolvat lucruri lasate neterminate: sa ii plangem pe cei care si-au dat viata in evenimentele de la Bucuresti si Timisoara. Pe 12 ianuarie, Romania era in doliu national.Apoi, 23 de milioane de romani au inceput sa invete din mers democratia, cu un entuziasm nemaivazut in tara, dupa decenii lungi de dictatura si teroare. Nu aveam inca repere clare despre democratie. Doar o imagine vaga despre cum ar trebui sa fie.Pentru moment, primul cuvant asociat cu libertate a fost abundenta. Un val imens de simpatie internationala a lovit Romania. La inceputul anului 1990, convoaie lungi de ajutoare umanitare cu haine, paturi, mancare si tot ce ne-a lipsit erau trimise de occidentali, catre tara. Fenomenul a fost stire principala la jurnalele de actualitati si a tinut prima pagina a ziarelor libere.Era atata foame de informatie adevarata, necenzurata in primele saptamani din '90, incat numarul publicatiilor a explodat peste noapte. Parea ca intreaga Romanie isi luase o binemeritata vacanta: toata lumea citea. Cozile lungi din fata chioscurilor de ziare devenisera prilejuri de dezbatere, rememorare si faurit planuri de viitor.Linistea mult dorita si consensul des invocate incepeau sa prinda contur. Pe 8 decembrie, Romania isi alegea prin referendum noua constitutie. Prezenta la vot, peste 80%. Aveam asadar coordonatele principale pentru a ne construi o viata noua. Incepeam sa aratam ca o tara normala. Sau cel putin, asa speram.

nmatrix55: Sus nu prea e scris corect,sunt evenimente dar nu cred ca int. dar daca,atunci citeste cu atentie .. Sorry
elenamiruna2342: Vreau ceva mai scurt, si la obiect. Gen: acum am ajuns, in tara ii frig si lucruri simple
nmatrix55: Nu ai scris asta... Dai si tu un google ca gasesti imediat
Alte întrebări interesante