Limba română, întrebare adresată de mirunica25, 9 ani în urmă

Explicati ce sens au urmatoarele formule si clisee internationale: marul discordiei, sabia lui Damocles, marul lui Adam, curricumulum vitae, mea culpa, modus vivendi, stricto sensu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de deadcat1501
0
"Marul discordiei"a fost initial o legenda.Hera, Atena si Afrodita s'au luptat pentru "marul discordiei" care avea semnificatia"cele mai frumoase". Cele 3 l'au ales pe Paris ca "arbitru". Fiecare a incercat sa il mituiasca cu cate ceva, dar Afrodita i'a promis'o pe Elena (cea mai frumoasa muritoare), astfel castigand "marul".
In prezent semnficatia este de zazanie. 
Motivul de la care izbucneste o cearta. Un exemplu ar fi o a3a persoana care se baga intre 2 persoane si ii pune unu contra celuilalt.
Marul lui Adam -

Se cheama marul lui Adam si sunt otravitoare.Daca le consumi sunt otravitoare dar aşa sunt lecuitoare. in Md sunt doar 7 copaci de asa gen dintre care stiu ca este unul in Caprieana.
CURRÍCULUM VÍTAE - Scurtă autobiografie (scrisă) care cuprinde date referitoare la studii, pregătirea profesională, carieră și situația familială.
 

MEA CULPA -Formulă prin care cineva își recunoaște o greșeală.

sabia lui Damocles - 1)Pentru a-i arata cat de nesigura si fragila este soarta celor puternici,regele sicilian Dionysios i-a agatat,la un banchet,de un fir de par o sabie deasupra capului lui Damocles, de aici si expresia "sabia lui Damocles", care arata ca nimeni nu este de neinvins.
2)
Este o expresie, provenita dintr-o isorioara antica, care desemneaza o primejdie ce il paste pe cineva, in orice moment.
Se spune ca un tiran al Siracuzei a vrut sa dea o lectie unui curtean lingusitor, pe care il chema Damocles si la un ospat l-a asezat pe tronul sau. In timpul ospatului i-a aratat o sabie, ce atarna deasupra capului sau, tinuta doar de un fir de par. Prin asta a vrut sa-i arate ca pe tirani ii pandesc primejdii in orice moment, chiar si la ospete si ca nu este asa mare fericire sa fii tiran.






Alte întrebări interesante