Explicati structura si functiile: organite cu membrana dubla si organitelor amembranar.
Răspunsuri la întrebare
Cele cu membrana dubla au roluri mult mai complexe fața de cele fara membrană, acest lucru fiind direct proportional cu structura lor.
spre ex, mitocondria care structural e formata din membrana dubla cu sistemul de criste si matrix/matricea mitocondrială are rol in respiratia celulară, astfel ca cu cat sunt mai multe criste/tubuli mitocondriali si cu cat acestia sunt dispuși mai regulat in citoplasma, cu atat asta este activitatea mai de baza a celulei respective(ex. celulele musculare).
Un alt exemplu este complexul/aparatul golgi care e format din mai multi dictiozomi uniti prin portiunea lor centrala, un dictiozom fiind format doua membrane externa si interna intre care se afla un spațiu cu lichid transparent, acest aparat golgi dat. structurii sale complexe are rol in sinteza unor substanțe (polizaharide), rol in formarea peretului celular etc
cele fara membrana nu au rol asa complex si nici sintetizant. ca ex, microtubulii au rol in deplasarea cromozomilor in timpul diviziunii, deplasarea veziculelor golgiene la peretele celular(in cazul plantelor).
un alt ex sunt flagelii si cilii(acestia fiind organite specifice) care au in structura lor microtubuli in sectiune transversală care au rol fie in mobilitate fie in deplasarea unor lichide la suprafata si nicidecum in sinteza.
rezulta, din cele prezentate mai sus, ca cu cat structura e mai complicata, cu atat functiile sunt mai complexe, astfel membranele joaca un rol decisiv in functiile organitelor