Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Folosinduva de informatiile din manual si de cunostintele dobandite alcatuiti un text in care sa prezentati aspectul orasul medieval ocupatiile si organizarea locuitorilor sai, folosind urmatorul plan:
1.Fortificatii
2.Ocupatii
3.Asociatii profesionale
4.conducerea
5.obtinerea libertatii
6. factorul de progres prin dezvoltarea economica si culturala

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
10
Folosindu-va de informatiile din manual si de cunostintele dobandite alcatuiti un text in care sa prezentati aspectul orasul medieval ocupatiile si organizarea locuitorilor sai, folosind urmatorul plan:
1.Fortificatii
2.Ocupatii
3.Asociatii profesionale
4.conducerea
5.obtinerea libertatii
6. factorul de progres prin dezvoltarea economica si culturala

       Orasele fortificate au fost construite de catre romani, iar dupa caderea imperiului acestea au servit drept resedinte pentru domnitori si episcopi. La inceput, nu aveau o populatie prea numeroasa din cauza atacurilor prea frecvente din partea migratorilor.
      Oupatiile orasenilor constau in general din comert, mestesuguri.
      In secolul al XII-lea s-a format o noua patura sociala, aceea a negustorilor bogati, adica a ,,patriacidului''.
      Asociatii profesionale. Nobilii au incercat sa se amestece in comert sau sa reduca din drepturile si privilegile oraselor. Asa a aparut cea mai putrenica liga - Liga hanseatica. Din secolul XII negustorii s-au unit in bresle pentru o reprezentare mai buna a intereselor lor. Aceste bresle stabileau numarul calfelor si a ucenicilor si aveau un cuvant de spus si in ceea ce priveste productia. Breslele supraveghea si calitatea produselor dar si metoda de producere a lor.
     Conducerea. De la sfarsitul secolului al XII-lea, orasele au fost guvernate de negustorii bogati si puternici. Din randul patriciatului se alegeau un primar si un consiliu orasenesc. 
     Factorul de progres prin dezvoltarea economica si culturala. Cu timpul, spre sfarsitul evului mediu numarul oraselor a crescut, iar conditiile de viata ale oamenilor s-au imbunatatit. Vremurile grele, foametea, marea epidemie de ciuma din 1348-1352 au schimbat modul de gandire al oamenilor. Incepand de acum oamenii nu mai erau dispusi sa-si accepte soarta asa cum era ea ci incercau sa lupte pentru o viata mai buna. Scrierile grecilor si romanilor incep sa fie citite fara a se mai tine cont de restrictiile bisericii. Astfel, s-a ajuns la noi cunostinte si la noi descoperiri.

Alte întrebări interesante
Matematică, 9 ani în urmă
Matematică, 9 ani în urmă