Limba română, întrebare adresată de Ella126, 9 ani în urmă

Fragmentul extras din capitolul al doilea al romanului surprinde un moment semnificativ din vaiata celor doi copii ai Marei. doua sunt momentele narative in jurul carora este construit fragmentul:infruntarea dintre costi balcovici pus de invatator sa supravegeze clasa in lipsa lui si plecarea persidei de la manastire pentru a-l pedepsi pe costi care i-a batut fratele. fragmentul in ansamblu ilustreaza caracterul voluntar al celor doi copii si spiritul de solidaritate ,intarit intre altele si de absenta unui tata in familie. Rezuma episodul trecerii Mureșului.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ruta666
112
In capitolul doisprezece, Persida are taria de a-l refuza pe Codreanu si de ase decide sentimental in favoarea lui Natl. Timp de aproape doi ani cei doi se intalnesc pe furis, cu momente de atractie neinfranata, dar si de oscilari si chiar de respingeri, pasionalitatea tiranizand firea omeneasca cu manifestarile ei imprevizibile, fapt recunoscut de Persida insasi.

In capitolul treisprezece, aflam ca Hubar se inchide din ce in ce mai mult in sufletul si in casa lui. Natl dupa trei saptamani de calatorie, ii trimite o scrisoare mamei lui, in care o anunta ca a ajuns cu bine la Buda, la varul ei, dar nu a pomenit nimic de tatal sau. Pe Persida au vrut sa o marite cu Bradeanu, dar aceasta iar s-a dus la manastire. Hubar, suparat ca Mara nu mai vrea sa faca afaceri cu el, doreste sa se razbune pe aceasta. Natl se intoarce din calatorie si urmeaza sa isi faca taietura de maestru. Astfel, se va stabili ziua taieturii, in urma unei intruniri in care s-a citit cartea de calatorie, de Sf. Ilie. Apoi, Natl s-a dus la biserica din Radna, sa o vada pe Persida, dar din nefericire cei doi au atras atentia.

In capitolul paisprezece, ne este prezentata povestea Reghinei, o femeie care a ratacit prin paduri si ajunsa la manastire a fost primita cu bratele deschise. Insa, cand l-a nascut pe Bandi, a paralizat, iar cand acesta a implinit opt ani, a murit. Persida l-a intalnit si l-a luat la ea acasa. Toata lumea si-a facut o parere proasta despre Natl, deoarece si-a batut propriul tata. Persida insa nu credea acest lucru, asa ca i-a dat intalnire in dosul Sarariei. Acolo, Natl i-a explicat Persidei ce s-a intamplat, iar aceasta l-a certat.

In capitolul cincisprezece, Marta doreste ca Trica sa ii devina ginere. Natl nu mai pleaca, dar tot nu se impaca cu tatal sau, desi maica Aegidia si preotul au incercat. Apoi, Trica il urmareste pe Natl, sa vada unde se intalneste cu sora sa, si il ia la bataie, dar Persida reuseste sa ii desparta. Intr-un final cei doi tineri, Persida si Trica, hotarasc sa fuga de acasa, fiind ajutati de Trica.

In capitolul saisprezece, Persida era foarte fericita, deoarece era maritata cu Natl. Cei doi isi inchiriasera o casa si in fiecare zi, ei vizitau Viena, locul in care fugisera. Dupa ce totul mergea bine, relatia lor, a inceput sa se raceasca asa ca Natl i-a propus Persidei sa se intoarca acasa.

In capitolul saptesprezece, cei doi, se intorc acasa unde isi deschid un birt in Sararie, in care Persida era carciumareasa si facea toate treburile, in timp ce Natl nu o ajuta deloc, ci din contra, incepuse sa o bata, pana cand ea nu a mai suportat si a plecat de acasa.


ruta666: Capitolul 2.—Maica Aegidia
Mara Aegidia, desi avea privirea aspra, a convins-o pe „maica priorita” s-o primeasca pe Persida cu cincizeci de florini pe an si a vorbit si cu Hubar, ca sa-i dea Marei „arenda podului”.
In lipsa invatatorului Blaguta, se stia ca, Costi Balcovici ii tine locul. El era baiatul turtelarului din Radna. Desi lua bataie, Trica nu se umilea niciodata in fata lui Costi, care il stia acum singur.
ruta666: Ca sa nu o supere pe mama sa,Trica nu-i povesteste acesteia cele intamplate ci se duce la sora sa la manastire. Suparata, Persida fuge cu el de la manastire si incearca sa treaca Muresul pe o luntrite. In acea perioada apele raului au debit mare si i-a luat apa.Cand Mara a vazut ca lumea alearga sa-i ajute s-a dus si ea, dar s-a speriat foarte tare cand a vazut ca cei doi erau,de fapt, copii ei.
ruta666: Aceastai continuarea
ruta666: Dar imi dai totusi coroana
Ella126: spune-mi cum și îți dau.
ruta666: Acolo sus la raspunsul meu trebue sati arate,,Adauga ca cel mai inteligent raspuns'' Te rog am nevoie mult
Ella126: nu îmi apare..
ruta666: Atunci poate sa iti apara mai incolo sau miine si poimiine
Ella126: ok o să îți dau.♥
ruta666: Mersi si pentru inimioara
Alte întrebări interesante