Funcţiile fundamentale ale organismului uman sunt: de nutriţie, de relaţie, de reproducere. a) Numiți două componente ale gonadei feminine (ovarului) și un hormon secretat de aceasta. b) Scrieţi un argument în favoarea afirmaţiei următoare: „Sistemul nervos participă la realizarea funcțiilor de relație". c) Alcătuiţi un minieseu intitulat „Transformările chimice ale alimentelor la nivelul intestinului subțire", folosind informaţia ştiinţifică adecvată. În acest scop, respectaţi următoarele etape: - enumerarea a şase noţiuni specifice acestei teme; - construirea, cu ajutorul acestora, a unui text coerent, format din maximum trei-patru fraze, folosind corect şi în corelaţie noţiunile enumerate.
Răspunsuri la întrebare
a) Cele doua componente ale ovarului sunt zona medulara si zona corticala iar un hormon secretat de acesta este progesteronul.
b) Impreuna cu sistemul endocrin, sistemul osos si sistemul muscular, sistemul nervos participa la realizarea functiei de relatie. Acestea sunt interdependente. Spre exemplu, sistemul nervos primeste informatia din mediul exterior (de natura chimica -ex. subtante nocive – sau fizica – ex. stimuli termici, de presiune, vibratie -) o analizeaza si stabileste cel mai bun raspuns, care este transmis catre sistemul muscular si osos pentru efectuarea unei miscari (spre exemplu retragerea mainii de pe o suprafata fierbinte). Un alt exemplu este relatia dintre sistemul nervos si functia endocrina: in conditii de stres, sistemul nervos comanda glandelor suprarenale sa produca cortizol, un homron ce creste nivelul de glucoza in sange, imbunatateste utilizarea glucozei de catre creier și creste disponibilitatea substantelor care repara tesuturile, toate aceste efecte avand rol in protejarea organismului si a imbunatatirii raspunsului fight or flight, stresul fiind perceput ca un factor nociv.
c) notiuni specifice: chim gastric , suc biliar, suc pancreatic, suc intestinal, mucoasa, enzime
Digestia intestinala este realizata din totalitatea transformarilor suferite de alimente la nivelul intestinului subtire. In momentul in care bolul alimentar ajunge la nivelul intestinului subtire, acesta este denumit chim gastric si este supus actiunii a trei tipuri de substante: suc biliar, suc pancreatic si suc intestinal. Sucul biliar este produs de vezica biliara, are o culoare verde sau galbena si este secretat de hepatocite si nu contine enzime; sucul pancreatic este secretat de partea exocrina a pancreasului si contine enzime digestive; sucul intestinal este produs de glande ale mucoasei duodenale, nu contine enzime si este bogat in mucus si bicarbonate.
Mai multe informatii despre ovare poti gasi la: https://brainly.ro/tema/2672914'
Mai multe informatii despre digestia intestinala poti gasi la: https://brainly.ro/tema/30921
#BAC2022 #SJP4