Imaginea 1 arată un ceasornic mecanic, care se află sub un clopot de sticlă și al cărui ticăit se aude. De ce nu se mai aude ticăitul ceasului după ce a fost scos aerul de sub clopotul de sticlă? https://lh5.googleusercontent.com/QUH6HQPuCoCqpcyvrQ1p4wVLWFIjn4ORibe7fbc2EFLhBd0B7DK4_AdCYYvPNjTgePEOg7nzkSfG_ldBB_uojQTFB2HMSrLPpSplV6rMEwn7sEgWZ3SJ5X8-e9PQGTybGw=w363
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Sunetul ceasului ajunge la urechile noastre datorita aerului.
Undele acustice au nevoie de un mediu elastic - aerul, apa, metale, lemn - pentru a se propaga.
Tic - tacul ceasului este produs de lovirea ritmica a unor piese metalice din interior si se transmite in toate directiile, atat in aer cat si prin structura metalica a ceasului.
Daca scoatem aerul de sub clopot, in lipsa mediului elastic - aer, majoritatea sunetelor nu se mai transmite si ceasul pare "mut"
Daca așezăm urechea - sau un stetoscop - pe suprafata mesei sau pe clopotul de sticla, sunetele se vor putea auzi, mai slab. Are loc o propagare prin mediile solide - carcasa si picioarele ceasului si masa.
[ Un exemplu de propagare prin mediile solide este vocea noastra. Daca ne inregistram vocea, ne este greu sa o recunoaștem, deși ceilalți o pot recunoaste cu usurinta. Acest lucru se explica prin faptul ca atunci cand ne auzim vocea, ascultam doua componente : cea transmisa prin aer - pe care o aud si cei din jur si alta, care se transmite prin oasele capului la ureche si pe care o auzim doar noi..}