Limba română, întrebare adresată de alexandrupaulva, 8 ani în urmă

imagineaza-ti locuinta gerului (o casa veche si darapanata ,o insula plutitoare ,un palat somptuos de gheata , o grota intunecata in munti,etc.) in acord cu imaginea acestuia din poezia data . redacteaza o descriere a acestei locuinte in 15-20 de randuri.


Farben: Poezia este Gerul de Vasile Alecsandri.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
206

Text descriptiv despre locuința gerului - inspirată din "Gerul" de Vasile Alecsandri

╔════════♡

 Bună!

╚════════♡

╔════════♡

 Răspuns:

╚════════♡

  • INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului natural, specificăm timpul, locul, menționăm personajele care participă la acțiune și primele impresii despre tema aleasă.

    Cerul albastru nu s-a mai zărit de foarte mult timp, iar în locul său, se vedeau doar norii cenușii. Erau grei, abia se țineau pe cerul înalt și când nu mai puteau duce povara, cerneau fulgi de gheață peste tărâmul oamenilor. Odată cu venirea iernii, undeva departe, în inima pădurii, exista un palat somptuos de gheață. Era casa Gerului cel aspru, stăpânul iernii.

  • CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă).

      Niciun om nu pătrunse vreodată în acel loc, iar Gerul trăia liniștit. Palatul era decorat cu multe cristale de gheață, avea camere imense și totul era conceput din gheață. Tronul său impunător era înalt și transparent, fiind cel mai deosebit element din întreg palatul. Pleca de multe ori călare pe calul de gheață către tărâmul oamenilor. Îi plăcea să privească în casele lor și zâmbea când îi vedea pe oameni veseli lângă focul din cămin. În semn de apreciere pentru oameni, gerul depunea flori de iarnă pe cristalul înghețat, flori atât de fascinante de copiii curioși. Nu trăia nici el singur, ci alături de sora lui, Crăiasa Zăpezii. Aveau grijă împreună de palat, îl decorau de fiecare Crăciun și amândoi și-ar fi dorit ca oamenii să le poată vedea palatul de gheață! Gerul le venea în vis uneori și le arăta copiilor cuminți minunata sa casă. Prin desenele și poveștile copiilor s-a aflat despre palatul legendar și, așa, chiar dacă nimeni nu văzuse un asemenea loc, toată lumea știa că în inima pădurii exisă un palat extraordinar!  

  • ÎNCHEIERE -  o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.

        Odată cu venirea primăverii, Gerul le săruta cu foc ferestrele oamenilor, în semn de rămas bun. Crăiasa Zăpezii și Gerul se odihneau, după o iarnă grea, în palatul lor legendar de gheață.

╔════════♡

Explicație:

╚════════♡

  •   COMPUNERE DESCRIPTIVĂ   -  reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta caracteristicile subiectului ales de autor, precum un peisaj din natură, o ființă dragă, un obiect etc..

Caracteristici:

  • modul de expunere predominant este descrierea;
  • accentul se pune pe descrierea caracteristicilor subiectului;  
  • personajele alese sunt descrie cu lux de amănunte, fiindu-le evidențiate trăsăturile fizice și sufletești;
  • abundența adjectivelor care determină substantive;
  • limbaj expresiv, cu numeroase figuri de stil și imagini artistice.

╔══════════════════════♡

Echipa #BrainlyRO vă urează succes!

╚══════════════════════♡

Alte întrebări interesante