Limba română, întrebare adresată de anamariabaltag, 9 ani în urmă

imagineazati o piata acum 100 ani alcatueste un text cu actiunile vinzatorilor din piata folosind cuvintele:butnar cojocar caciular lingurar macelar lemnar

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
4

-Bună ziua bade Gheorghe

-Bună ziua țață Leană, da de unde vii?

-Păi fusei la Osica la târg cu căruța cu nea Vasile a lui Firicică.

-Și cum fu fată acolo, fu lume multă?

-Lume cât vezi cu ochii, că târgul e mare, se întinde pe  trei hectare. Spre nord este amplasamentul vânzătorilor de animale și păsări.

Ca să-ți poți imagina, est o gălăgie ca în ogradă dar amplificată de o mie de ori: răgete, behăituri, măcăituri, etc

Lângă ei sunt cei cu legume și fructe, dar eu mă dusei la meșteșugari că vrusăi să-mi cumpăr putină că la a mea i-au sărit doagele.

-Și ce meșteșugari erau țață Leană?

-Păi erau aproape toate meseriile :butnari, cojocari, caciulari, lingurari,  lemnari și mai încolo lângă lemnari erau măcelarii.

-Da, măcelarii erau în legătură cu târgul de animale, că veneau muștereii cu animalle , ei le tăiau și pleca omul cu carnea gata de băgat la beci. Îmi plăcu și la lemnari că trecui pe lângă ei. Primii care-i văzui fură lingurarii cu linguri mari de ceaun, linguri decorate de colivă și tot felul de forme care mai de care mai atrăgătoare. Unii strigau : 

"Ia lingura de plopușor

Mestecă sosul ușor"

alții .

"Ia lingura șlefuită

Și ai una gratuită"

că mă făcu de cumpărai și eu. Pe urmă trecui pe lângă lemnari. Doamne, ce era acolo.Numai minunății! Mese scaune , albii, troacă pentru legănat pruncii, hârdaie, bănicioare,banițe,vârtelnițe, dărace,fusuri,spârnele, hopa-Mitică și altele, știi bine , ca la iarmaroc! Și pe urmă ajunsăi la butnar, care avea atâtea feluri de butoaie butoiașe și putini că stătui oțâră până să mă decid.

-Dar cojocele aveau Leano?

-Mai întrebi! Doar suntem îm Oltenia.

-Aveau și căciuli călduroase.

-Eu « port căciulă de-astrahan și cămașe de tulpan, cojocel de miel bârsan, măi Leano! »

-O zi bună bade Gheorghe
-O zi bună țață Leano!
Alte întrebări interesante