imagineazati o piata acum 100 ani alcatueste un text cu actiunile vinzatorilor din piata folosind cuvintele:butnar cojocar caciular lingurar macelar lemnar
Răspunsuri la întrebare
-Bună ziua bade Gheorghe
-Bună ziua țață Leană, da de unde vii?
-Păi fusei la Osica la târg cu căruța cu nea Vasile a lui Firicică.
-Și cum fu fată acolo, fu lume multă?
-Lume cât vezi cu ochii, că târgul e mare, se întinde pe trei hectare. Spre nord este amplasamentul vânzătorilor de animale și păsări.
Ca să-ți poți imagina, est o gălăgie ca în ogradă dar amplificată de o mie de ori: răgete, behăituri, măcăituri, etc
Lângă ei sunt cei cu legume și fructe, dar eu mă dusei la meșteșugari că vrusăi să-mi cumpăr putină că la a mea i-au sărit doagele.
-Și ce meșteșugari erau țață Leană?
-Păi erau aproape toate meseriile :butnari, cojocari, caciulari, lingurari, lemnari și mai încolo lângă lemnari erau măcelarii.
-Da, măcelarii erau în legătură cu târgul de animale, că veneau muștereii cu animalle , ei le tăiau și pleca omul cu carnea gata de băgat la beci. Îmi plăcu și la lemnari că trecui pe lângă ei. Primii care-i văzui fură lingurarii cu linguri mari de ceaun, linguri decorate de colivă și tot felul de forme care mai de care mai atrăgătoare. Unii strigau :
"Ia lingura de plopușor
Mestecă sosul ușor"
alții .
"Ia lingura șlefuită
Și ai una gratuită"
că mă făcu de cumpărai și eu. Pe urmă trecui pe lângă lemnari. Doamne, ce era acolo.Numai minunății! Mese scaune , albii, troacă pentru legănat pruncii, hârdaie, bănicioare,banițe,vârtelnițe, dărace,fusuri,spârnele, hopa-Mitică și altele, știi bine , ca la iarmaroc! Și pe urmă ajunsăi la butnar, care avea atâtea feluri de butoaie butoiașe și putini că stătui oțâră până să mă decid.
-Dar cojocele aveau Leano?
-Mai întrebi! Doar suntem îm Oltenia.
-Aveau și căciuli călduroase.
-Eu « port căciulă de-astrahan și cămașe de tulpan, cojocel de miel bârsan, măi Leano! »
-O zi bună bade Gheorghe-O zi bună țață Leano!