Limba română, întrebare adresată de cristi332, 10 ani în urmă

imi puteti face un eseu despre stefan cel mare va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de igabor2000
1
eseu stefan cel mare
Se spune că Moldova nu a fost niciodată mai întinsă , mai bogată şi mai respectată ca în acele vremuri, în care faima domnitorului ei s-a răspândit chiar şi în apusul creştin si în răsăritul necredincios, stârnind admiraţia prietenilor şi respectul duşmanilor aşa cum îl descria Grigore Ureche în Letopiseţul ţării Moldovei, pe marele voievod :
Fost-au acest Ştefan Vodă om nu mare de statlucruri de războaie meşter, unde era nevoie însuşi se vâra că văzându-l ai săi să nu se îndepărteze şi pentru aceea războiul de nu biruia şi unde-l biruia alţii nu pierdea nădejdea că ştiindu-se căzut jos se ridica deasupra biruitorilor.
Ştefan cel Mare nu şi-a pus pecetea numai pe istoria unui popor, ci şi asupra unui continent care fără el ar fi avut mult de furcă cu turcii.



igabor2000: frică de partea duşmanului şi prin isteţimea lui , Ştefan a reuşit să-şi facă prieten pe Radu cel frumos, domn al Ţării Româneşti aservit Semilunei.
Schimbarea domnilor munteni şi intervenţia turcilor veniţi în ajutor, au dus la bătăliile de la Goci (judeţul Bacău)-1471, cea de
igabor2000: la Cursul Apei, (judeţul Râmnicul Sărat)-1473, cea de la Vaslui-1475, unde o rudă a Sultanului Mohamed al II-lea avea să facă remarca : Niciodată armatele turceşti n-au suferit un dezastru mai mare
Faptul că Ştefan a refuzat să plătească haraciul a căpătat încrederea şi admiraţia unei întregi ţări. Timp de mai mult de zece ani, Ştefan a încercat cu o admirabilă tenacitate să-şi impună voinţa însă pe tronul muntean se urcaseră în primul rând Radul cel
igabor2000: Frumos, Laiota Basarab, Basarab cel Tănăr zis şi Ţepeluş şi Vlad Călugăru un alt fiu al lui Vlad Dracul şi toţi trecuseră de partea turcilor. În 1476, Vlad Tepeş ajutat de Ştefan a revenit la tron însă a fost omorât după numai o lună de zile. Timp de
igabor2000: aproape de un sfert de secol, Ştefan a ieşit aproape biruitor în toate bătăliile. În afara genialei sale personalităţi, au mai existat şi alţi factori care au contribuit la victoriile lui şi anume o bună organizare social politică şi militară a ţării, sănătoase principii de
igabor2000: politică externă, alegerea unei strategii şi tactici potrivite. El a ştiut să se facă iubit de moldoveni şi a putut beneficia de sprijinul lor. În anul 1502 întors din Polonia, Ştefan a avut mari complicaţii de sănătate şi în data de 2 iulie 1504, Ştefan a murit fiind dus la Mănăstirea Putna unde se odihneşte şi astăzi.
igabor2000: Ştefan a avut 3 soţii, Evdochia din Kiev, decedată în 1467, Maria din Mangop, decedată în 1477 şi Maria, fiica lui Radu cel Frumos.
Ştefan a lăsat in urmă multe lăcaşuri dumnezeieşti, atât în ţară cât şi în afara
igabor2000: hotarelor ei, in Ardeal , în Ţara Românească şi pe muntele Athos. În perioada domniei lui , Moldova a cunoscut o perioadă de mare avânt cultural şi economic.
Artele plastice au înflorit, în special tehnica de realizare a frescelor bisericeşti, născându-se noi concepţii arhitectonice, fiind
igabor2000: schimbat sistemul de fortificaţie al cetăţilor. Nimeni şi nimic nu va şterge amintirea unei astfel de domnii înfloritoare şi numele lui ŤŞtefan ť devenit prin faptele sale Ť Cel Mare ť.
Ştefan cel Mare este cel MAI MARE ROMAN al tuturor timpurilor.
igabor2000: Apărătorului creştinătăţii, bine-credinciosului Voievod al Moldovei, celui care cu dreptate şi cu dragoste a cârmuit poporul încredinţat lui de Dumnezeu, pilduitorului smereniei creştine şi al iertării celor ce i-au făcut rău, celui cinstit şi iubit ca un părinte, slăvitului Voievod să-i strigăm:
Bucură-te, Sfinte Ştefane, Binecredincios Voievod şi apărător al creştinătăţii!
igabor2000: ii bun eseul ?
Alte întrebări interesante