Limba română, întrebare adresată de silvy, 9 ani în urmă

imi spuneti va rog si mie o definitie pentru textul literar? :3

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
20

Răspuns:

Definiția textului literar trebuie să surprindă caracteristicile lui principale, dar se poate formula în mai multe moduri. În diverse surse o vei găsi sub diverse forme. Îți propun o variantă:

Textul literar este acela prin care autorul transmite anumite idei, sentimente sau experiențe personale și subiective, cu ajutorul unei lumi imaginare (locuri, acțiuni, personaje) și al unui limbaj artistic, expresiv, având intenția de a-i trezi și cititorului anumite emoții.

Lumea imaginară este factorul cel mai important care ne spune dacă avem de-a face cu un text literar sau cu unul non-literar sau memorialistic. Lumea imaginară, universul propriu al operei literare, se bazează mai mult sau mai puțin pe lumea reală De exemplu, un roman istoric poate cuprinde multe personaje, locuri sau întâmplări reale, dar ele sunt completate de altele, imaginare. Un roman social are (de regulă) doar personaje imaginare, dar locuri și timpul acțiunii, precum și unele evenimente, sunt reale sau foarte aproape de realitate. Un roman SF cuprinde mult mai puține elemente reale, de exemplu are câteva personaje umane, dar abundă în personaje, locuri și acțiuni imaginare.

Alte întrebări interesante