Studii sociale, întrebare adresată de tudureanumihael, 9 ani în urmă

In Antichitate a functionat in anumite comunitati  ca , de pilda la vechii evrei,asa numita lege a talionului : " ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" . Cel pagubit avea dreptul  sa-si faca singur dreptate  prin pagubirea in  acelasi fel a vinovatului . In cazul in care intervenea totusi o instanta judecatoreasca , pedeapsa aplicata celui vinovat trebuia sa fie de acelasi fel cu crima comisa de acesta. In general , in societatile moderne au fost interzise pedepsele fizice mutilante sau pedeapsa cu moartea.
a) De ce  credeti ca societatile  umane au preferat sa inlocuiasca sistemul de a-ti  face singur dreptate cu apelul la justite? Argumentati.
b) Erorile si nedreptatile sunt posibile si in cazul in care facem apel la justitie. Este acesta un motiv suficient ca sa ne facem singuri dreptate?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de qazwsxx
23
a) Deseori oamenii isi fac singuri dreptate prin violenta, iar de aceea societatile umane au preferat sa inlocuiasca sistemul de a-ti face singur dreptate cu apelul la justitie. b) nu pentru ca justitia are motivele ei sa creada asta. In acest caz trebuie sa aducem mai multe dovezi care sa ne sustina opinia.
Alte întrebări interesante