În cazul unor disfuncţii, glandele endocrine secretă cantităţi mai mari sau mai mici de hormoni faţă de normal.
a) Precizaţi cauza şi două caracteristici ale nanismului tiroidian.
b) Explicați afirmația următoare: „Activitatea hipofizei influenţează activitatea altor glande endocrine".
c) Alcătuiţi un minieseu intitulat „Gonadele", folosind informaţia ştiinţifică adecvată. În acest scop, respectaţi următoarele etape:
- enumerarea a şase noţiuni specifice acestei teme;
- construirea, cu ajutorul acestora, a unui text coerent, format din maximum trei-patru fraze, folosind corect şi în corelaţie noţiunile enumerate.
Răspunsuri la întrebare
a) cauza nanismului este hiposecretia de tiroidina, secretata la nivelul tiroidei. In cazul copiilor acesta se manifesta prin reducerea dezvoltarii psihice si fizice (inaltime redusa, defecte ale dentitiei si defaormari osoase).
b) Hipofiza coordoneaza activitatea altor glande, astfel: secreta tirotropina, hormon cu rol in crestrea si dezvoltarea tiroidei si control in secretia de tiroxina si triiodotironina; secreta hormonul luteinizant, cu rol in controlul secretiei de testosteron (produs de testicule) la barbati si de estrogen (produs de ovare) la femei; secreta corticotropina, cu rol in crestrea si dezvoltarea glandei corticosuprarenalei (parte a glandei suorarenale).
c) notiuni specifice: ovare, testicule, gameti, hormoni, testosteron, progesteron.
Gonadele sunt glandele sistemului reproducator si au dubla functie: exocrina si endocrina. In cazul barbatilor, gonadele sunt testiculele care exocrin produc spermatozoizi iar endocrin secreta testosteronul. In cazul femeilor, gonadele sunt ovarnele care exocrin produc ovule si endocrin secreta estrogen si progesteron.
Mai multe informatii despre nanism poti gasi la: https://brainly.ro/tema/8688864
Mai multe informatii despre gonade poti gasi la: https://brainly.ro/tema/9923894
#BAC2022 #SJP4