In ce consta prioritatea reactiilor termonucleare fata de cele de fisiune a uraniului.
Răspunsuri la întrebare
1. Fisiunea nucleara, sau divizarea nucleului, apare atunci cand un neutron se ciocneste de un atom mai mare, transmitandu-i energie si fortandu-l astfel sa se sparga in doi atomi mai mici (numiti produsi de fisiune). In acest proces sunt eliberati si neutroni suplimentari, putandu-se astfel initia o reactie in lant.
Atunci cand un atom se sparge, se degaja o cantitate enorma de energie.
Uraniul si Plutoniul sunt cel mai des folosite materiale (metale) pentru reactii de fisiune in reactoarele nucleare, deoarece sunt usor de controlat. Energia eliberata prin fisiune in aceste reactoare incalzeste apa, transformand-o in abur (prin vaporizare). Vaporii sunt folositi pentru a roti o turbina care produce electricitate.
2. Fuziunea nucleara (numita si reactie termonucleara) apare atunci cand doi nuclei se ciocnesc si formeaza un nucleu mai mare. De exemplu, doi nuclei de Hidrogen formeaza astfel un nucleu de Heliu. Acest proces are loc in interiorul soarelui, fiind la originea luminii si caldurii solare.
Avantajul fuziunii fata de fisiune este ca se degaja o cantitate de energie de cateva ori mai mare. De asemenea, in urma procesului nu rezulta produse de fisiune radioactive, deci procedeul este mult mai "curat".
Dezavantajul fuziunii este acela ca este nevoie de o presiune si o temperatura foarte mare (similare cu cele din interiorul soarelui) pentru a putea initia procesul de fuziune. La ora actuala fizicienii cerceteaza metode de realizare practica a conditiilor propice mentinerii fuziunii nucleare pe termen lung.
3. Am atasat o figura care prezinta schematic procesele de fisiune si fuziune nucleara.
In partea din stanga, un neutron ciocneste un izotop de Uraniu 235, rezultand pentru scurt timp izotop de Uraniu 236 care este foarte instabil si se descompune intr-un atom de Bariu 144, un atom de Kripton 89, si alti 3 neutroni.
In partea din dreapta, un atom de Deuteriu si un atom de Tritiu (ambii sunt izotopi ai Hidrogenului) se ciocnesc si se unesc, formand un atom de Heliu si un neutron liber.