Limba română, întrebare adresată de alinmihai, 9 ani în urmă

La ce foloseste:virgula,punctul,linia,punctul de suspensie,linia de suspensie,doua puncte


v3v3ritzatha19: Virgula se foloseste pentru a face o mica pauza intre cuvinte , pentru a marca o enumeratie sau pentru a desparti 2 parti de vorbire de exemplu interjectia de restul propozitiei .Punctul se foloseste pentru a incheia o propozitie.Punctele de suspensie se folosesc pentru a arata ca ideea nu e terminata .Linia de dialog se foloseste pentru a marca o discutie intre personaje.Si cratima tine locul unui sunet sau leaga doua parti de vorbire diferite,.
Alli: 1. Virgula
– În propoziție are rolul de a izola: substantive sau pronume în cazul vocativ; interjecții ; cuvinte incidente (Am rezolvat, iată, corect problema.); apoziții simple sau dezvoltate; complemente circumstanțiale de loc, de timp, de mod aşezate înaintea verbelor; leagă termenii unei enumerații sau ai unei repetiții. În frază, virgula leagă propoziții de acelaşi fel în raport de coordonare; se foloseşte înaintea unor conjuncții adversative (dar, iar, însă, ci)
Alli: 3. Punctele de suspensie = marchează întreruperea şirului vorbirii şi pot sugera: incoerența, surpriza, emoția, incertitudinea (în funcţie de textul dat).
4. Punctul = se foloseşte la sfârşitul unei propoziții enunțiative propriu-zise.
Alli: 2. Cratima = marchează rostirea împreună a două cuvinte alăturate şi uneori căderea unei vocale: c(ă)-a venit ; cratima leagă obligatoriu un pronume cu formă neaccentuată de un verb la o formă compusă: m-a ajutat; s-a supărat..3. Punctele de suspensie = marchează întreruperea şirului vorbirii şi pot sugera: incoerența, surpriza, emoția, incertitudinea (în funcţie de textul dat).
4. Punctul = se foloseşte la sfârşitul unei propoziții enunțiative propriu-zise.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AneMary
10
Virgula se foloseste pentru a face o mica pauza intre cuvinte sau pentru a marca o enumeratie.Punctul se foloseste pentru a incheia o propozitie.Punctele de suspensie se folosesc pentru a arata ca ideea nu e terminata.Linia de dialog se foloseste pentru a marca o discutie intre personaje.Si cratima tine locul unui sunet sau leaga doua parti de vorbire diferite,.
Alte întrebări interesante