Limba română, întrebare adresată de 12345678910355, 8 ani în urmă

Ma puteti ajuta cu un scurt rezumat pentru fragmentul acesta va rog mult

DAU COROANAAAAA
URGENT PLS
HELP





Șapte feciori a avut Codrea, ca șapte feți-frumoși. Și toți șapte l-au făcut de rușine, toți șapte au fugit de la oaste, parcă a fost înadins. Să fi fost oricât de prăpădiți, oricât de becisnici, numai asta să nu i-o fi ticluit. Ce-i pasă lui c-au fost harnici, agonisitori, că s-au așezat bine, că și-au găsit neveste și frumoase, și lăptoase? L-au făcut de râs, l-au făcut de comedie la lume, fugind de la oaste. Și din pricina asta lui Codrea îi erau urâți, ca și când nici n-ar fi fost odraslele lui.
În sfârșit i-a mai rămas unul, Ionică. Acesta era mezinul. Și a fost băiat bun totdeauna. I-au plăcut de mic copil poveștile ostășești. Asculta totdeauna cu ochii scânteietori cuvintele lui Codrea... Într-însul își pusese el toată nădejdea.
Dar iată că într-o seară, tocmai când se ciondănea cu baba, după cină, se aude un bocănit lin, slab, în geam. Codrea pășește liniștit la fereastră și întreabă:
— Cine-i?
— Eu...
— Care eu?
— Ionică...
Mustățile moșneagului se zvârcoliră fioros de câteva ori, parcă le-ar fi smucit o mână vrăjmașă nevăzută.
Pe urmă iar întrebă:
— Ai fugit?
— Am venit...
Dintru-ntâi, îi veni să-l gonească de lângă casa lui, să-l alunge în lume, ca să nu-i mai auză nici de nume. Dar privirea lui încruntată rătăci spre babă. Nemișcată, cu doi picuri mari în colțurile orbitelor, ea nu îndrăznea nici să crâcnească. Dar durerea și iubirea ei mută îl înmuiară. Se scărpină în ceafă, înjurând printre dinți, ș-apoi se trânti pe pat și tăcu toată seara.
Ușa se deschise scârțâind și intră Ionică, smead, pleoștit, destrămat, ca o stafie. Se lăsă încetinel pe vatră, lângă foc, și rămase acolo, tăcut, multă vreme. Baba, mototolită într-un ungher, plângea cu sughițuri. Apoi, Ionică își sprijini capul în podul palmelor și începu să se jelească.
— Mi-era dor de-acasă... Că acolo-s numai străini, și străinii sunt răi, și nu le pasă de durerea ta, și te asupresc, și te batjocoresc, și...
Glasul lui, întrerupt când și când de sughițele bocite ale babei, răsuna duios în liniștea nopții. Codrea însă nu auzea nimic. Cu mâinile împreunate pe piept, zăcea neclintit, ca un mort. Iar după ce isprăvi feciorul, se întoarse către perete și zise aspru, poruncitor:
— Apoi mâine dimineață să te duci înapoi!...
În zori, când căscă ochii, văzu pe baba Firoana, cu ochii înecați în lacrimi, zgândărind la foc, în vatră. Codrea se uită repede împrejur.
— S-a dus?... gâlgâi răgușit.
— S-a dus.
O fulgerare dureroasă i se înghesui prin inimă, un val rece îl zgudui prin tot corpul. Vru să spuie ceva, dar nu putu scoate nici un glas omenesc. Numai un hropăit lung îi izbucni din adâncul sufletului.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioanaB2
3

Răspuns:

Codrea a avut șapte feciori. Acesta a fost dezamăgit de ei, deoarece nu au vrut să meargă în armată, o rușine fără margini care nu era acoperită nici cu cele mai frumoase neveste. Singurul care îi aducea o fărâmă de speranță, era mezinul Ionică care nu ieșea din cuvântul tatălui. La scurt timp, speranțele i se spulberaseră, deoarece Ionică a venit acasă plângând că nu îi place printre străini și îi era dor de casă.. Codrea era împietrit de supărare și i-a dat poruncă mezinului să se ducă iarăși. Ceea ce s-a și întâmplat, în dimineața următoare Ionic era deja plecat.

Explicație:

Alte întrebări interesante