Merci beaucoup!!!
:))))))
Răspunsuri la întrebare
1. Un element comun celor doua texte este utilizarea de catre greci a etnomimului de "geti"pentru a caracteriza poporul care traia dincolo de Haemus (muntii Balcani) de-a lungul Istrului (fluviul Dunarea): astfel, Herodot (istoric grec) descrie religia getilor, iar Dio Cassius, istoric roman, afirma ca grecii ii numesc pe daci, "geti"
2. Getii se cred nemuritori ("iata cum se cred nemuritori getii...." ). Zalmoxis este zeul lor suprem ( "acela care dispare din lumea noastea se duce la zeul Zalmoxis")
3 Zalmoxis=zeul Cerului si al Pamantului=zeul suprem
Bendis= zeita fertilitatii
Derzis(Derzelas)=zeul razboiului
II.
a. Geto-dacii reprezinta ramura nordica a tracilor si ocupau o zona intinsa intre N Muntilor Haemus (Balcani), de-a lungul Istrului (Dunarii), pana la Pontul Euxin (Marea Neagra) fluviul Tyras (Nistru) si Carpatii Nordici.
b. organizarea sociala: aristocrații =tarabostes (din randurile carora proveneau capeteniile militare si preotii) si oamenii de rand= comati
c. Religia era politeista (credinta in mai multi zei)
d. +e. Au intrat in contact cu grecii care intemeiasera colonii pe țărmul dobrogean al Marii Negre (cu care au facut comert si de la care au preluat moneda), cu scitii de la N de Marea Negra (de la care au preluat metode de prelucrare a aurului), cu celtii din partea de vest (de la care au luat metode de prelucrare a fierului)