Limba română, întrebare adresată de Ancutza200115, 9 ani în urmă

Modalitati de caracterizare "Popa Tanda" cu exemple din text

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eleeweleew
46

                                    Popa Tanda
                                               de Ioan Slavici 
                       Caracterizarea părintelui Trandafir


         Părintele Trandafir este personajul principal al nuvelei cu același nume. Acesta, după perioadă de slujire în Butucani, este mutat în Sărăceni din cauza limbajului său.
         Naratorul îl caracterizează direct încă de la începutul operei, prezentându-l ca fiind „harnic și grijitor”, dar naratorul îi pune în evidență și singurul său defect: „Este cam greu la vorbă, cam aspru la judecată. [...] El nu mai sucește vorba, ci spune drept în față.”.
        De asemenea, caracterizarea directă este realizată și prin intermediul celorlalte personaje, a sătenilor, spunând că „Popa este omul dra cului”, iar mai apoi, „Popa este omul lui Dumnezeu.”
         Personajul principal al acestei nuvele este caracterizat și în mod indirect, punând în evidență faptele sale și încercarea sa de a schimba mentalitatea sătenilor: „Nu merge cu sfatul. Să-ncep cu ceva mai aspru. Se începu batjocura.”. Din secvența „Popa iarăși luă om, îl trimise ,să taie spini și pari, bătu parii în pământ, puse spinii printre pari și gardul fu gata.” reiese faptul că părintele Trandafir era un om muncitor, care nu stătea deloc pe gânduri. 
       Într-un final, prin descrierea din deznodământul operei, deducem că Popa Tanda a reușit să schimbe mentalitatea enoriașilor, el fiind principalul lor exemplu: „Grădinile sunt însă prea îndesate cu pomi; numai printre pomi vedem pe ici, pe colea, câte o bucată din pereții și acoperămintele caselor.”
      În concluzie, Popa Tanda reprezintă imaginea omului muncitor și ambițios, care reușește să schimbe modul de a gândi al oamenilor prin propria sa inițiativă.
Alte întrebări interesante