Limba română, întrebare adresată de biancamirabela4, 9 ani în urmă

Model de semnificație a unui titlu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de leoleonard110
2
Titlul acestei opere literar "Saracutul!..." sris de E. M. este alcatuit dintr-un adjectiv derivat cu sufixul diminutival "-uț" carevprin conversiune, a devenit substantiv. Din punct de vedere stilistic cuvantul este o personificare, deoarece se refera la un carabus, iar prin valoarea lui exclamativa dobandeste o puternica nota afectiva. Astfel, autorul isi exprima compasiunea, regretul fata de pieria carabusului. Intregul continut evidentiaza zbuciumul carabusului care trece de la o intamplare la alta cuprins de spaima morti. Tocmai cand se asteapta mai putin, este inghitit de un pui de sturz. Nota afectiva a textului, in deplina comportanta cu titlul, este marcata de numeroase diminutive dib descrierea carabusului prin unele constructi exclamative sibprin gandurile carabusului exprimate prin intermediul vorbiri directe si al monologului interior.
Răspuns de DukeAdrian3202
4
Pentru că nu ai precizat un titlu o să i-au eu unul pentru exemplificare : „Noapte de iarnă”

Titlul este un element sugestiv sau rezumativ care orientează lectura cititorului , creând un orizont de așteptare . El anticipează în textul de față , tema , motivele centrale si starea sufletească a eului liric.

Din punct de vedere, structural titlul este analitic, fiind alcătuit din doua substantive nearticulate , unul in nominativ , iar celălalt in acuzativ. Acestea au sens propriu si fixează elementele temporale ale unui cadru nocturn hibernal , ceea ce conferă poeziei aspectul unui pastel. Eul liric isi exprimă sentimentele de admiratie in fata spectacolului inegalabilal naturii zugrăvite.
Relația dintre textul poetic si titlu este foarte stransă , fapt valabil prin prezenta a numerosi termeni din campul lexical al iernii (promoroacă,zăpadă,etc), dar si a procedeelor artistice variate , ce susțin mesajul poetic. Textul debutează astfel cu o imagine vizuală realizată printr-o metaforă , ”Cad din cer mărgăritare„ , ce pune in antiteză strălucirea ninsorii cu liniștea orașului adormit in intuneric. Personificarea este si ea prezentă in mai multe secvente lirice : plopii.. stau de veghe, iarna trist-mbracă , streșiinile somnoroase ,etc. , accentuând atmosfera de basm a cadrului.Poezia dobândește încăcătura afectivă si prin punctiație : exclamația sustine bucuria eului liric , iar punctele de suspensie conferă un caracter mediativ versurilor.
Așadar , titlul poeziei configurează un tablou nocturn de iarnă plin de farmec , fiind in strânsă legătură cu continutul de idei !

Sper că te-am ajutat !

biancamirabela4: Mulțumesc!
Alte întrebări interesante