Limba română, întrebare adresată de Szentgyorgyipa, 9 ani în urmă

O compunere argumentativa despre, influenta basmului citite in copilarie ,asupra personalitatii tinerilor.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Bâzdâganie
72
Basmele sunt acele povesti ce caracterizeaza lumea copilariei. Ulterior, varnd sau nevrand, povestile despre lupta dintre bine si rau, despre modul in care binele invinge mereu isi pun amprenta asupra viitorului tanar.
Pe de o parte, basmele prezinta lumea drept un contrast intre taramurile reprezentate de cele doua valori morale in jurul carora se conturează intreaga actiune. Acest contrast il impinge pe copil sa imbratiseze binele, sa isi doreasca sa devina ca protagonistul cartii. Deci, in urma lecturii unui basm, copilul isi doreste sa fie bun, sa ajunga un om corect, oarecum echivalent cu eroul.

Pe de alta parte, o alta caracteristica a basmelor este îmbinarea fabulosului cu cu realitatea. Astfel, copilul poate ajunge sa creada ca este suficient sa fii bun pentru reusi intrucat mereu vor exista niste mici "ajutoare" gata sa sara pentru el. Deci, din acest punct de vedere viitorul tanar nu isi va da toata silinta in indeplinire unor sarcini ci va aștepta ca fabulosul sa isi faca efectul. Intalnirea cu cruda realitate va fi dura prin prisma basmelor. Viata nu va mai fi la fel de roz, iar finalele mereu fericite vor ramzne doar la nivel de basm.

In concluzie, basmele, prin mododul idilic de a prezenta viata au o influenta imensa asupra dezvoltarii personalitatii unui adolescent.
Alte întrebări interesante