O compunere de 15 rânduri in care sa il caracterizezi pe Pasa Hassan din Pasa Hassan de George Coșbuc. Dau 10 puncte+coroniță!
VĂ ROG!!!
Răspunsuri la întrebare
Caracterizarea lui Mihai Viteazul
George Coşbuc a fost poet, traducător şi publicist transilvănean care a scris numeroase volume de poezii, printre care se numără şi „Cântece de vitejie", „Fire de tort", „Balade şi idile" şi „Ziarul unui pierde-vară". În creaţia sa, poetul a abordat o mare diversitate de de teme, preferate fiind: universul satului românesc cu evenimentele sale esenţiale ( „Nunta Zamfirei", „La oglindă"), natura ( „Iarna pe uliţă", „Vara") şi istoria naţională ( „Paşa Hassan", „O scrisoare de la Muselim-Selo").
Balada cultă „Paşa Hassan" face parte din volumul „Cântece de vitejie"(1904) care cuprinde poezii cu temă eroică, în care este evocat trecutul de luptă al poporului român şi figurile exemplare ale unor eroi naţionali. Această operă înfăţişează un moment din lupta de la Călugăreni (1595), în care armata romănă, condusă de Mihai Viteazul, învinge armata otomană, aflată sub comanda lui Sinan-Paşa. În conturarea figurii măreţe a domnitorului român şi a episodului din bătălia de la Călugăreni, G. Coşbuc a avut ca sursă de inspiraţie un fragment din opera "Românii supt Mihai-Voievod Viteazul" de Nicolae Bălcescu, intitulat "Călugărenii".
Dacă tema baladei este istoria naţională, din care scriitorul prezintă un moment semnificativ, victoria armatei române în bătălia de la Călugăreni, titlul operei aduce în prim-plan personalitatea comandantului oştirii otomane, Paşa Hassan, anticipând intenţia autorului de a-l prezenta în antiteză cu Mihai Viteazul, domnul Ţării Româneşti (1593-1601) şi conducătorul oştirii române.
Acţiunea baladei, organizată cronologic şi gradat, se petrece pe câmpul de luptă de la Călugăreni şi cuprinde trei secvenţe: confruntarea dintre cele două armate (1-5), urmărirea lui Paşa Hassan de către Mihai Viteazul până la taberele proprii (6-11) şi sosirea paşei în tabăra otomană, unde este salvat de...2005 - 10116