Biologie, întrebare adresată de SamuraiX24, 8 ani în urmă

o compunere despre regimul de activitate ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de blackhyper694
0

Răspuns:

Regimul de activitate si odihna are un rol deosebit pentru functionarea normala a aparatelor si sistemelor organismului.

Activitatea rational organizata si indrumata isi pune amprenta pe toate procesele fiziologice care concureaza la dezvoltarea armonioasa a organismului. Pentru dezvoltarea intelectuala, activitatile mintale specifice elevilor de clasa a XII-a (memorare, anvatare, calcul, abstractizare, rezolvarea unor sarcini de lucru etc.) reprezinta principalul factor de stimulare. Nu mai putin insemnat este rolul activitatii si modelarea personalitatii elevului. Conditiile favorabile in care el isi desfasoara activitatea duc la formarea acelor trasaturi pozitive care il definesc pe elevul deschis, sigur pe el, dornic de a cunoaste si de a se afirma.  

Activitatea sistematica in cadrul scolii, indrumata dupa criteriile stiintifice ale pedagogiei, dau elevului sentimentul disciplinei, al datoriei de a contribui la efortul colectiv al clasei, al autoexigentei si al dorintei de a se perfectiona continuu, de a obtine rezultate mereu mai bune in activitatea sa scolara.  

Timpul pe care elevul il petrece in scoala, incadrat in orarul scolar, este reglementat astfel incat sa nu-i pretinda un efort neadecvat varstei. S-a constatat ca pofta cea mai potrivita pentru activitatea de clasa este dimineata.  

O scurtare cat de mica din durata de somn poate avea urmari nefavorabile, in primul rand asupra unei functionari a sistemului nervos.  

Mecanismul de producere a oboselii constituie obiectul unor controverse. Ipoteza acumularii uneia sau mai multor substante fatigante nu a putut fi confirmata nici an cazul oboselii fizice nici al celei neuro-psihice.  

Recuperarea vizeaza atat reducerea starii de oboseala, cat si restabilirea performantelor. Ea se obtine in cazul oboselii fizice prin pauze repetate, de scurta durata, sau printr-o pauza unica prelungita. In cazul oboselii nervoase, se poate realiza indepartarea rapida a acesteia fie prin inlocuirea activitatii fatigante cu o alta forma de activitate, fie prin schimbarea mediului sau a starii afective respective.

Alte întrebări interesante