Limba română, întrebare adresată de AndreeaMarina, 9 ani în urmă

O compunere In care sa demonstram ca George Enecu nu a uitat niciodata poporul sau si s-a mandrit ca este roman.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nipo
5
“Nu, n-am părăsit dealurile, văile şi pădurile Moldovei. Nici murmurul izvoarelor, nici ciripitul păsărilor. Le-am luat cu mine şi le aud cântând în inima mea.” - George Enescu  

George Enescu este considerat cel mai mare muzician român. De-a lungul vieţii tumultoase a avut ocazia să fie invitat al casei regale, iar faima sa l-a purtat până peste ocean, unde a avut numeroase concerte.
  Fiind un copil precoce şi extrem de iubit de părinţi, George Enescu, alintat Jorjac, este trimis la Viena la Conservator în 1881, când avea doar 7 ani. Faima a venit repede şi în câţiva ani, el deja concerta şi a devenit un preferat al publicului. La vârsta de 12, interpreta compoziţii de Brahms, Vieuxtemps şi Mendelsohn. Deşi a fost departe de casă, spiritul său patriotic ne transpare din operele pe care le compune.

Debutează componistic cu Poema română în 1898, operă care valorifică tradiţia şi bogăţia culturală a neamului român. Revine în ţară în acelaşi an, unde se bucură de favorurile Reginei Elisabeta, recunoscută pentru afinitatea pe care o avea pentru
“înalta” cultură.
  La începutul secolului XX compune cele două Rapsodii române, opere care explorează folclorul urban şi se bucură de o mare priză la public.
 
După primul război mondial, are o activitate bogată împărţită între Franţa şi România, concertează mult, predă lecţii de vioară. Unul dintre elevii săi, violonistul virtuoz  Yehudi Menuhin îşi va aminti „Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. (...) Rădăcinile puternice și noblețea sufletului său sunt provenite din propria lui țară, o țară de inegalată frumusețe”.
 

Dragostea de neam a fost mereu pe primul loc pentru Enescu, care deşi a devenit un muzician universal, a păstrat sfântă memoria originii sale şi a neamului său.    
Alte întrebări interesante
Matematică, 8 ani în urmă