Limba română, întrebare adresată de andriuta10, 9 ani în urmă

O explicatie pentru cuvantul "DUNELE".
Multumesc!


bubu98: Vrei semnificatia cuvantului?
andriuta10: da
bubu98: ok
andriuta10: dunele de nisip
dragonadrian555: grămădire de nisip dealungul marginilor mării, în pustiuri, etc.: dunele Dunării (= fr. dune).
andriuta10: dunele din desert
bubu98: Imi puteti spune cine m-a raportat de abuz?
bubu98: Multumesc pt coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
1


dunele este forma articulata a substantivului "dune"

In zonele nisipoase, dar mai ales in deserturi, vanturile regulate deplaseaza nisipul sub forma de dealuri sau coline. Acestea se numesc "dune".

pot fi gasite si pe malul unor fluvii, sau pe malul marii, dar reprezinta imaginea consacrata a desertului


flavistin: ok
flavistin: te poti uita si la rezolvarea mea?
Răspuns de flavistin
2
Ce sunt dunele de nisip?
Micile granule de nisip sunt atat de usoare, incat sunt purtate chiar si de un vant usor. In momentul in care se opreste vantul, granulele cad pe pamant. In dreptul unor obstacole se formeaza gramjoare de nisip (acumulari de nisip). Respectivele obstacole pot fi la randul lor gramajoare de nisip. Atunci se formeaza dunele. In functie de puterea vantului, de compozitia nisipului si de relief, exista diferite forme de dune. Cele mai raspandite sunt sunt dunele tranversale. Sunt formatiuni intinse, valurite, pozitionate tranversal pe directia vantului. Altele, in schimb, sunt asezate longitudinal pe directia vantului. Acestea sunt dunele longitudinale sau liniare, care au peste 100 metri inaltime si mai multi kilometri lungime. Dunele in forma de secera sunt asa-numitele dune Barchand. Acestea se formeaza mai degraba in zonele cu mai putin nisip. Varful unui asemenea tip de duna este indreptat pe directia vantului. Daca vantul bate din diferite directii, dunele se unesc, creandu-se forme de stea. Acestea ating inaltimi de peste 250 de metri.
Cum se deplaseaza dunele?
Dunele sunt intr-o continua miscare. Vantul impinge granulele de nisip in permanenta spre coama dunei. Apoi, ele se rostogolesc pe partea opusa a vantului (partea de sub vant). Astfel, dunele se deplaseaza, in functie de viteza vantului, cu pana la cativa metri pe an. Pe partea dinspre care bate vantul, panta dunei este lina, iar pe partea de sub vant este mai abrupta, nisipul depunandu-se in straturi suprapuse. Dunele aflate in miscare in desert nu deranjeaza aproape cu  nimic. In schimb, dunele de la malul marilor au ingropat nu o data copaci, campuri sau chiar case, pe care le-au eliberat numai dupa multi ani, trecand pur si simplu peste ele. De aceea,  la malul marii, dunele sunt fixate cu ajutorul plantelor. Plantele care pot vietui pe nisip, cum ar fi pirul de nisp, fixeaza nusipul cu radacinile lor lungi si impiedica migrarea dunei. De aceea, plantele de la malul marii sunt protejate si nu este permisa distrugerea lor. Daca ar fi distruse, duna ar incepe imediat sa se puna in miscare. Este suficienta chiar si o mica bresa in cordonul de plante -de exemplu, o poteca - intrucat ea se largeste repede sub actiunea vantului.
Sper ca te-am ajutat!
Alte întrebări interesante