Limba română, întrebare adresată de petricarotaru, 8 ani în urmă

Pornind de la In Nirvana, scrieți un text similar, de aproximativ o pagină, in care sa evocati personalitatea lui Eminescu, ilustrați, cu argumente, poziția voastră într-o chestiune legata de viață sau opera acestuia, privită din actualitate. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
5

Salut!

Pentru a scrie o compunere bună este este foarte important să realizezi un plan de la care să pornești!

Iată un posibil plan al compunerii tale:

1. Citești textul de la care trebuie să pornească compunerea ta:

Textul este În Nirvana, un articol scris de Ion Luca Caragiale, cunoscut ca fiind un apropiat al poetului Mihai Eminescu, la trei zile după moartea acestuia. Articolul a fost publicat în ziarul Constituționalul în data de 20 iunie 1889 și inclus ulterior în volumul Momente, schițe, amintiri apărut în 1908.

2. Faci o scurtă analiză a ideilor care apar în text și a felului în care este scris textul:

Impresionat și conștient de marea pierdere suferită de cultura română prin dispariția marelui poet, Caragiale scrie această mărturie pentru a oferi informații despre omul Eminescu, personalitatea sa impresionantă și familia sa. Textul este construit prin alternarea și, în unele locuri fuzionarea, relatării neutre cu tonul afectiv. Relatarea la persoana I de către naratorul-personaj oferă textului o doză mare subiectivism și afectivitate. Caragiale, cu uriașul să talent, reușește să contureze într-o manieră plastică portretul poetului, îmbinând în mod armonios trăsăturile fizice cu cele morale. Și în acest text se poate observa talentul de dramatrug al lui Caragiale, unicitatea  și vocația de a-și prezenta personajele mai mult în plan lingvistic.

3. Stabilești subiectul compunerii și realizezi un plan pe care îl dezvolți. Alegi o temă  care să constituie obiectul unei discuții legată de viața sau de opera lui Eminescu și ilustrezi cu argumente care este poziția ta în chestiunea respectivă privită din actualitate:

Viața și opera poetului, care a devenit pentru toți românii un mit, abundă de evenimente care pot fi menționate și discutate. Ne amintim că există chiar și o știință, numită eminescologie care se ocupă cu studiul științific al vieții și operei lui Eminescu. Și unele cercetări mai recente au relevat o serie de aspecte și evenimente mai puțin cunoscute din viața și opera sa.

Câteva teme de actualitate ar putea fi:

Eminescu un model pentru jurnaliștii zilelor noastre. De ce? Ne amintim câteva episoade din viața lui. Spre exemplu, în 1878 când ajunge corector la ziarul Curierul de Iași, poetul intră în conflict cu directorul tipografiei, care voia ca Eminescu să-l laude pe primarul orașului, Pastia. Refuzul său îl obligă să părăsească postul. În perioada în care lucrează la Timpul are o activitate extenuantă, muncind la realizarea fiecărui număr din greu etc.

Eminescu un funcționar public incomod. De ce? Deși numit în 1874 director al Bibliotecii centrale din Iași este demis în urma unor conspirații ale lui D. Petrino. Este numit ulterior revizor școlar pentru județele Iași și Vaslui, însă nici această funcție nu durează mult, pentru că se schimbă guvernul și Eminescu rămâne iar fără post, fiind unul dintre funcționarii incomozi care criticau starea precară a școlilor etc.

4. Alegi un titlu potrivit pentru compunerea ta

5. Pentru a-ți susține afirmațiile nu uita:

  • să folosești o sintaxă lexicală, potrivită argumentării, care să includă expresii precum: În primul rând, Părerea mea, Conform, În concluzie, Astfel etc
  • să respecți structura Introducere-Cuprins-Încheiere
  • să respecți aliniatele;
  • să ai grijă la așezarea în pagină;
  • dacă te simți inspirat poți folosi și câteva figuri de stil (epitete, metafore, comparații etc.)

Succes și spor la teme!


petricarotaru: mulțumesc!
MonicaN: Cu plăcere! Sunt sigură că o să iasă o compunere super pentru că despre viața și opera lui Eminescu se pot (încă) scrie zeci de pagini :). Tot de actualitate ar mai fi și vehemența cu care lupta împotriva corupției, a demagogiei și a falsității, a politicienilor corupți etc. Poți folosi în argumentare și citate din articolele scrise de el, despre el sau chiar fragmente din opera sa.
Alte întrebări interesante