Limba română, întrebare adresată de ionuu8775, 8 ani în urmă

Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului în fragmentul de mai jos.
ACTUL I Interiorul unei cârciume, clădite cu grinzi de lemn. [...] la mijloc, ușa de la intrare; la stânga, fereastră mare și prăvălie cu oblon; lângă fereastră, taraba. La stânga, planul întâi și al doilea, două uși care dau în două odăi. La dreapta, planul întâi, chepengul* beciului și o ușă care dă în celar*. La stânga, în față, o masă de lemn și scaune rustice. Lavițe pe lângă pereți.
SCENA I DRAGOMIR, GHEORGHE și ANCA Toți trei stau împrejurul mesei pe care arde o lampă mică cu petrol. Gheorghe ține o gazetă în mână. Anca lucrează la o cămașă. GHEORGHE: E greu să scape, firește... dar se-ntâmplă... Așa fac mai toți câți scapă: dintru-ntâi s-arată pocăiți, se prefac proști, se dau cu binișorul și, odată, când le vine bine, p-aici ți-e drumul... DRAGOMIR: Adică și ăsta era șiret... se prefăcea... (Zâmbind.) Am înțeles. I. L. Caragiale, Năpasta

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
2

În acest fragment din piesa de teatru Năpasta, autorul I.L. Caragiale, reușește, prin intermediul notațiilor scenice, să fixeze decorul, personajele care participă la acțiunea din actul I, scena I, acțiunile pe care le fac personajele Dragomir, Gheorghe și Anca, precum și o serie de elemente nonverbale precum limbajul, gesticulația, mimica și elemente paraverbale care au rolul de a exprima anumite manifestări involuntare ale unor emoții și stări de spirit.

Acțiunea din Scena 1, actul I are loc în interiorul unei cârciumi cu grinzi de lemn, în care sunt prezentate o serie de elemente spațiale situate în celor două planuri: ușa de la intrare în mijloc, fereastra mare, prăvălia cu oblon și taraba în partea stângă, două uși către două odăi, chepengul beciului sau ușa care dă în celar. Decorul este alcătuit dintr-o masă de lemn, scaune rustice, o lampă mică cu petrol și lavițe pe pereți. Cele trei personaje participante la acțiune sunt Dragomir, Gheorghe și Anca care stau în jurul mesei. Sunt surprinse acțiunile pe care le realizează personajele: Anca lucrează la o cămașă, Gheorghe ține o gazetă în mână, precum și elemente nonverbale și paraverbale: Dragomir zâmbește. Manifestările unor emoții și stări de spirit sunt marcate prin intermediul punctelor de suspensie, un semn de punctuație care arată o pauză mai mare, care marcghează, în general o întrerupere a șirului vorbirii.

Ne amintim:

Notațiile autorului sunt specifice textelor dramatice și sunt semnificative deoarece conferă informații utile atât jocului scenic cât și cititorului în timpul lecturii.

Mai multe despre rolul indicațiilor scenice aici: https://brainly.ro/tema/37134

Succes și spor la teme!

#BAC2022

#SPJ4

Alte întrebări interesante