Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, rolul notaţiilor autorului din fragmentul de mai jos.
TABLOUL I Încăpere strâmtă, săracă, dar curată, în casa curelarului Ion Sorcovă. [...] Stânga primului plan, uşă spre bucătărie. Primul plan: într-o parte, scaun de curelărie, cu unelte şi hamuri de reparat – în alta, masă şi scaune de brad. E în amurg şi ultimele raze ale soarelui împurpurează perdelele albe. ION SORCOVĂ, NASTASIA, VULPAŞIN SCENA 1 SORCOVĂ, NASTASIA SORCOVĂ (coase un ham). NASTASIA (e în bucătărie şi o auzim cântând melodia, aşa cum o cântă haimanalele la periferie): „Iar dacă împreună va fi ca să murim [...]". SORCOVĂ (a lăsat lucrul şi ascultă, e nemulţumit): Nastasio! Mai lasă cântecul, fato, că te-aude lumea şi ne crede fericiţii pământului.
G. M. Zamfirescu, Domnişoara Nastasia
Răspunsuri la întrebare
Citim cu atenție fragmentul din opera dramatică Domnișoara Nastasia de G.M. Zamfirescu pentru a putea prezenta rolul notațiilor autorului astfel:
În textul Domnișoara Nastasia, autorul G.M. Zamfirescu reușește să fixeze decorul, să stabilească reperele spațio-temporale, să prezinte personajele participante la acțiunea din tabloul I și acțiunile pe care acestea le fac prin intermediul indicațiilor scenice.
Ne amintim:
Notațiile autorului (numite și didascalii) sunt acele instrucțiuni pe care autorului unei piese de teatru le realizează în vederea unei interpretări corespunzătoare a operei pe scenă, care însă contribuie și la o mai bună înțelegere a textului de către cititor.
Mai multe despre rolul indicațiilor scenice aici: https://brainly.ro/tema/37134
Succes și spor la teme!
#BAC2022
#SPJ4