Evaluare Națională: Lb. Română , întrebare adresată de ZsomborSzabo, 8 ani în urmă

Prezintă, in minumum 50 de cuvinte, rolul notaţidor autorului din unnătorul fragment:

ACTUL IV

Odaia lui Hagi-Tudose. Zidurile, alb-murdare, crăpate cojite. Tavamd, cu gritci de steja• innegrite de vechime. fund, spre stănga, o fereastră ar ochiuri ntict şi cufiare groase. In dreapta, un pat de lenut. coiţui din sttinga, o sobil cu vatra prehmgită. Se văd niţică cenuşe şi căţim cărbuni. jn mijlocul zidului din stanga, o uşe at două şini in cruce şi Cli o clanţă pe care ni putea sprijini intreg podut palmei. Intre sobă şi uşe, o măsuţă de tei. Lăngă măsuţă, o doniţâ cu capac. Pe capac, o băniacăn sntălatită cu verde. O ladă de Braşov. O barclă pe capătul lă.ii. Pe jos, podeală de cărămizi tocite, mai ales de la uşe la pat. Hagi-Tudose boleşte cu capul p-o pernă soioasă, invelit c-o pătură albastră, miţonsă şi Uscat, cu ochii in nişte orbite vinete, cu părtd şi barba in neorănduială. O amtplită sărăcie tn toate. E iarnă. Văntul se undlă, ca şi cum ar arunca alice in geamuri.

SCENA I

Hagi-Tudase Leana Hagi-Tudose (sculăndu-se intr-o rănă): Băltoaca Profiroaicii... arde-o-ar focul... D-acolo mi se trage... Şi tu. şi jupănu, să mă culc, să mă culc... d-atunci nu mai sunt bine... (Tuşeşte.) Leana: Să te odibneşti, nene Tudose... Hagi-Tudose: Ca un trăntor... Dorm... somnul mătuşii... Şi prăvălia şi muşteriii!... 0! imi vine să mă străng de găt... Omul e de la Dunmezeu să muncească, să alerge, să răscolească, să străngă, să scoaţă, la nevoie, şi din piatră ceea ce e-al Nu e decăt o singură boală pe lume: lenea! (Se scoală din pat porneşte impleticindu-se. Şade pe scatand de Mngă nrasă. Iar se scoală s-aşează pe ladă. E-mbrăcat cu cămaşe şi pe dasupra cămăşei cu vechea lui scurteică.)

Dacă mai bine aşa: https://postimg.cc/dL7BPB60

Barbu Ştefţinescu Delavrancea, Hagi-Tudose

Dacă mai bine aşa:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de avocadosk123
0

Răspuns:

Notaţiile autorului din fragment descriu detaliile camerei şi starea fizică şi emoţională a personajului principal, contribuind la crearea unei atmosfere sărace şi deznădăjduite. Descrierea acestor elemente ajută la înţelegerea contextului în care personajele acţionează.

Alte întrebări interesante