Limba română, întrebare adresată de AlexInfinite56, 8 ani în urmă

proiect romana de 1-2 pagini: modul de desfasurare a vieti inainte si acum, mentalitatea oamenilor si activitati ex. meserii inainte si acum. AM NEVOIE URGENT DE AJUTOR. DAU COAROANA.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
1

Răspuns:

Buna! Iti voi raspunde la aceasta solicitare, avand varsta necesara si experienta de viata care imi permite sa pot emite ganduri, opinii despre trecut si prezent!

-  Viata inainte de 1989 ( adica in perioada comunista) se desfasura liniar, adica dupa un program stabilit atat in famile, cat si in societate. Majoritatea populatiei era incadrata intr-un anume domeniu de activitate ( industrie, educatie, sanitar, constructii, comercial etc), desfasurand  activitatea in fabrici, uzine, spitale, scoli, santiere  in normele stabilite de  directivele Congreselor PCR.( partidului comunist roman)

Altfel, viata sociala era destul de activa pot spune, deoarece tinerii aveau posibilitatea de a  se culturaliza la biblioteci, teatru, case de cultura prin diferite activitati   educative. Se desfasuraru activitai patriotice de plantare a pomilor, de "ecologizare" a parcurilor, locurilor de joaca, de integrare in activitatea agricola a CAP-urilor/ IAS-urilor -  prin efectuarea de munci agricole  la culesul cerealelor, vitei de vie, sere  in diferite anotimpuri ale anului.

Este adevarat ca se circula in 2 transe cu autoturismele proprii ( o saptamana numerele cu sot, o saptamana cele fara sot)  in week-end-uri, dar activitatea turistica si prestarea serviciilor de acest gen era  in floare.

De asemenea alimentatia era "stiintifica", adica majoritataea produselor  din carne era putin "ajustata" cu soia, produsele din peste erau la discretie, bauturile si produsele de patiserie la fel.( in utimii aani  nu mai gaseai nimic prin alimentari, totul fiind rationalizat)

Ceea ce era stresant in ultima perioada era faptul ca TREBUIA sa facem economii la utilitati ( caldura, lumina, gaze), pentru a "contribui" fiecare om la muncii la  dezvoltarea "multilaterala a societatii comuniste". De asemenea devenisem tematori de Securitate, acel organ de stat care detinea suprematie in statul comunist. NU aveai voie sa te comporti necivilizat in familie ( care era  numita celula de baza a societatii), societate, sa adresezi cuvinte jignitoare la adresa conducatorilor de stat, sa umbli pe strada mai tarziu de orele 22.

Presa si televiziunea erau controlate de  Securitate, drept pentru care programul la televiziune se dadea fragmentat (8-13 si 17-22), iar divertismentul era doar de productie romaneasca! Educatia era obligatorie si gratuita.(probabil bunicii tai stiu foarte bine aceste detalii- ciclul 1-12)

- Daca ne referim acum la o distanta de peste 30 de la acele vremuri, putem spune ca s-au schimbat destul de multe, dar in aceste vremuri nu mai exista respect, civilizatie, bun simt,  spirit civic, colaborare si multe altele!!! Referitor la viata sociala, dupa cum poti observa si tu, s-au dezvoltat pe langa domeniile  de activitate cunoscute, altele noi care au cautare in societatea  capitalista de astazi.( IT, analist financiar, boker etc)

Nivelul de trai, se pare ca acum este undeva in scadere ( dupa cum spun specialistii in domeniu), dar exista supetmarketuri, mall-uri, companii multi-nationale, piata libera etc, astfel incat oamenii sa poata alege. Educatia s-a schimbat foarte mult fata de perioada comunista ( dupa parerea mea, in rau!!), sistemul sanitar aidoma, insa ne mandrim ca suntem  in UE!!!

Acum, orice roman poate calatori in afara tarii ( in comunism nu se putea), doar cu CI, organele de justitie sunt "libere" etc. Nu as vrea sa depasesc prea mult cunostintele tale, asa  ca... ma rezum doar la atat! ( desi sunt foarte multe de spus)

Explicație:

Poate am scris mai mult de 1-2 paagini, dar vei alege doar ceea ce crezi!


AlexInfinite56: Mulțumesc frumos ca mai ajutat!
Komisarul: cu placere!
Alte întrebări interesante