Limba română, întrebare adresată de emachines23, 9 ani în urmă

Realizati conspectul urmatorului text :

De-a lungul celor peste zece veacuri de dezvoltare a societatii romane, au avut loc anumite schimbari in ceea ce priveste momentele din cursul zilei in care romanii luau mesele principale, La aceasta se mai adauga si faptul ca insesi ocupatiile oamenilor determinau in mare masura timpul lor de alimentatie si de repaus; de accea, altele erau orele de masa ale celor de la tara si altele ale celor de la oras, iar acestea din urma, in fuctie de ocupatia fiecaruia. Deosebirile mai mari apar intre cele doua categorii, tarani si oraseni; de aici chiar si numirile diferite pentru unele din mese. masa de dimineatza este cunoscuta in general sub numele de ientaculum; ea avea loc dupa rasaritul soarelui ora variind dupa resedinta si ocupatiile oamenilor. era doar o simpla gustare si consta,de obicei din paine cu sare, masline,braza etc. mai rar se bea lapte sau chiar vin. Copii care mergeau la scoala duceau in pachet sau cumparau in drum de la brutar un fel de placinta pregatita cu grasime. Dup trei-patru ore se lua e obicei mai ales de catre cei care se inde,et iceau cu munca campului sau cu alte munci grele si aveau nevoie de o refacere a fortelor lor, oa doua masa numita prandium; era ca si cea dintai tot o masa rece si consta de cele mai multe ori din ramasite din ziua precedenta care mai fie nevoie sa se aseze la masa. Masa cea mai copioasa pentru toate categoriile sociale era masa de seara; originar ea se cheama vesperna si indica un timp mai apropiat de seara(vespera), ceea ce inseamna ca se lua pe inserate, adica atunci cand lucratorii se intorcau la camp.


emachines23: a doua
emachines23: nam mai stat sa scriu corect..
PutereDinu: se inde,et iceau cu munca ??
Doricutza: indeletniceau
emachines23: ehh
PutereDinu: :))))))
emachines23: is mai pun la sport decat la restu =))
emachines23: Va multumessc amandurora !!
PutereDinu: Cu placere :)
Doricutza: cu multa placere:))

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Doricutza
117
De-a lungul a mai multor veacuri de dezvoltare, s-a observat o schimbare a modului în care românii iau mesele principale, în funcție de repartizarea lor - rurală și urbană, sau în funcție de ocupația pe care o au. Astfel, la țărănime existau trei mese principale, prima dintre ele numită ientaculum, care consta în hrană rece, a doua dintre ele, cea de prânz, constând tot în hrană rece, numită prandium, iar cea de-a treia masă era numită vesperna, fiind totodată și cea mai copioasă masă a zilei. Această ultimă masă era comună tuturor categoriilor sociale.

emachines23: Mersi !
Doricutza: cu placere
Răspuns de PutereDinu
62
Pe parcursul unui mileniu, in societatea romana a aparut schimbari in privinta cu masa. La diferti oameni, de la sat, de la oras, intervalele de timp in care ei mancau erau diferite, deoarece modul in care ei lucrau era diferit, ceea ce era un factor principal. Mai multe schimbari intre oameni apareau intre cei de la sat si cei de la oras. Cei de pe la sate lucrau in campuri, aveau mai mult de lucru. Dupa rasaritul soarelui, adica la micul dejun, se servea cate ceva mai simplu, adica branza, sare si paine etc. Cei ce muneau in camp mereu mancau mai tarziu. Pranzul, de obicei, consta din resturile din ziua precedenta. Ultima masa, se lua atunci cand lucratorii se intorceau de la lucru, si era pe inserate.

emachines23: Mersi!
PutereDinu: Cu placere )
Alte întrebări interesante