Biologie, întrebare adresată de hellpme53, 8 ani în urmă

Realizati un eseu de 15 randuri (de caiet de bio) in care sa prezentati urmatoarele aspecte:
definitia respiratiei
tipuri de respiratie
asemanari si deosebiri dintre respiratia aeroba si anaeroba
importanta respiratiei aeroba​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lorenabriscan
2
Respirația este un proces fiziologic fundamental prin care organismele realizează un schimb de oxigen și dioxid de carbon cu mediul înconjurător. O respirație completă include două faze distincte: inspirație, adică preluarea aerului (gazelor) din mediul înconjurător în organism, și expirație, prin care se elimină în afara organismului aerul folosit (uzat). Prin respirație, oxigenul (O2) din aerul inspirat ajunge la nivelul celulelor, iar dioxidul de carbon (CO2) rezultat este eliminat prin intermediul expirației. Tipurile de respiratie sunt: respirația înaltă sau claviculara, respirația mijlocie sau costala, respirația diafragmatica sau abdominala și respirația completă.
Asemănări : 1. Sunt procese oxido-reducătoare fie ca se realizează cu sau fără oxigen din atmosfera.
2. Ambele caracteristice unor plante specifice
Deosebiri: 1. La respirația anaeroba cantitatea de energie rezultata este mai mică decât cea eliberată de respirația aerobă.
2. Respirația aerobă reprezintă oxidarea totala a unor substanțe organice iar cea anaeroba oxidarea parțiala a unor substanțe organice.

Respirația celulară aerobă este procesul prin care celulele unui organism viu descompun alimentele și îl transformă în energia de care au nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile esențiale. Nu poate fi subestimată importanța respirației aerobe în ființele vii. Fără acest proces, niciun lucru viu nu ar supraviețui.

hellpme53: MULTUMESC MULT
Alte întrebări interesante