Biologie, întrebare adresată de stefifull, 8 ani în urmă

Realizează un text, de maximum 10 rânduri, cu titlul: „Locul omului în Regnul Animal”.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de saramariaban
14

Răspuns:

Omul este clasificat în prezent în Regatul animal, unul dintre cele șase regate cărora li se atribuie ființe vii. Cu toate acestea, inteligența lui Homo sapiens constituie un caracter complet nou care ar putea justifica plasarea sa într-o anumită Regate, Împărăția umană. Acest personaj este într-adevăr la originea unei răsturnări evolutive prin instituirea unei evoluții sociologice a naturii Lamarckiene, care este mai eficientă decât evoluția biologică a naturii darwiniste. Totuși, dezvoltarea eterogenă a populațiilor umane conduce la considerarea noului Împărăție drept neterminată. Toate ființele vii sunt clasificate într-un regat, cea mai largă categorie de lataxinomie. Rețineți că virușii, lipsiți de autonomie reproductivă, nu sunt considerați organisme vii și, prin urmare, nu sunt incluși într-o astfel de categorie. Domniile, numarul general acceptat fiind de sase, sunt definite (sau ar trebui definite) din schimbarile majore evolutive (Wilson et al., 1974, Larpent 2000).

Omul este un animal inteligent și această inteligență și consecințele ei determină un caracter complet nou în evoluția speciilor. Considerăm că acest caracter ar putea justifica clasificarea omului (în sens strict, adică a speciei Homo sapiens )într-o anumită regate, în Regatul Omului (în latină: Hominis )sau în om. Deși a reabilitat ideile inspirate de religiile secolelor trecute, dar din motive foarte diferite de cele invocate la vremea respectivă, nu ar schimba nimic la clasificarea filogenetică (Lecointre și Le Guyader 2001).

Inteligența a permis, într-adevăr, colonizarea tuturor mediilor planetei noastre și, în curând, alte planete, datorită unei adaptări (evoluție) care nu mai este biologică, ci sociologică (culturală, economică etc.) mult mai eficientă. Acest personaj este deci foarte revoluționar.

Evoluția biologică, conform neo-darwinismului (teoria sintetică a evoluției) folosește mutațiile ca potențiale inovații și selecție naturală ca noutăți de sortare cu un interes adaptiv (Bowler 1989, Mayr 1989). Această evoluție este lentă dar fără eroare: adaptarea este întotdeauna ajustată fără eroare la nivelul optim. Omul dezvoltat, prin forța de muncă, capacitățile sale de gestionare a mediului în raport cu nevoile genelor sale și capacitățile sale de reparație sau conservare a fenotipului care este viabil în condițiile naturale, nu suferă deloc această evoluție. Societatea permite astfel reproducerii multor fenotipuri prost adaptate ("cu handicap").

Evoluția sociologică bazată pe inovația care rezultă dintr-o muncă intelectuală (tehnologică, juridică, politică etc.) este mai rapidă (o evoluție biologică nu ar fi făcut posibil să meargă pe alee sau să se miște la o viteză super-dinamică), dar admite erori trebuie să reparați în mod constant. În acest sens, specia umană nu mai poate face fără cercetare științifică, deseori responsabilă de găsirea de soluții la problemele vitale create anterior (construirea de vehicule curate deoarece dezvoltarea noastră a poluat atmosfera prea mult, noi resurse de energie pentru că în curând vom epuiza rezervele de petrol etc.). În ciuda unei astfel de căi, care pare parțial guvernată de legea încercării și erorii, evoluția sociologică este mult mai eficientă decât evoluția biologică (Strickberger 1990).

Evoluția noastră, sociologică, se bazează pe acumularea de personaje dobândite care constituie cultura. Doar o ucenicie care asigură transmiterea acestor personaje dobândite permite unui individ minor al speciei umane să devină într-adevăr un om care are o viață socială. Această evoluție nu mai este deci darwiniană (Cuny 1965, Chapeville et al., 1979, Lovtrup 1987), dar Lamarckian și este legată de transformism (Laurent 1997). Astfel, regatul uman restabilește nu numai o veche clasificare pre-științifică a ființelor umane, ci o teorie a evoluției care a fost criticată pe scară largă atunci când încearcă să se aplice la domenii pur biologice.

Cu toate acestea, specia umană și rasele geografice pe cale de dispariție, care corespund proceselor de despecificare, au o eterogenitate ridicată a dezvoltării. Deși multe populații s-au eliberat de evoluția biologică, altele, din păcate, sunt încă supuse unor presiuni puternice de selecție (boli netratate sau foamete care duc la o mortalitate ridicată etc.). Nu este evident, desigur, clasificarea populațiilor din aceeași specie în două împărății diferite. Acest lucru ar fi nu numai contrar principiilor științifice, ci și principiilor etice ale respingerii rasismului. Atât timp cât lumea dezvoltată (cea a Nordului) refuză să ofere o asistență suficientă și substanțială pentru lumea în curs de dezvoltare (cea a Sudului), atunci este imposibil să se considere regnul uman o poziție taxonomică actuală pentru specia Homo sapiens ci ca o categorie taxonomică în procesul de elaborare. Și încă omul poate decide, afectând diferit veniturile economiei sale planetare.

Alte întrebări interesante