Limba română, întrebare adresată de dumitruionut12p45fr1, 8 ani în urmă

Redacteaza un eseu de cel puțin 400 de cuvinte în care să demonstrați că este Pedeapsa este un text liric

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Monstrultăcut
36

Opera '' Pedeapsa'' scrisa de Tudor Arghezi ilustrează divinitatea primilor oameni din rai, Adam și Eva, care au mâncat din fructul oprit.

Genul liric este genul în care gândurile, ideile și sentimentele sunt transmise în mod direct.Textul dat se încadrează în acest gen deoarece prezintă toate trăsăturile specifice. Un prim argument este ca vocea poetului se face simțită prin utilizarea de verbe și pronume la pers a 2(credeau;se-așteptau;nu-nghițiseră;..și au fost prinși, etc)

În primul rand opera lirica este caracterizata de subiectivitate, remarcată prin prezența eului liric.

În al 2-lea rand, prezența limbajului figurat este un alt argument pentru încadrarea textului ca opera lirica:'' ochiul[..] deschis;răspuns aspru ;raiul dulce;tihna bună''.

În altă ordine de idei, sunt transmise sentimentele în mod direct:poetul trece prin sentimente contradictorii, de la răzvrătire la evlavie.

Este folosita descrierea în mod sugestiv pentru precizarea amănuntelor din natură. Armonia versurilor este dată de versificatie:7 strofe, a câte 4 versuri (ultima strofa având numai 2 versuri), ritmul trohaic, rima împerecheată, măsura de 9-11 silabe. Trăsăturile de mai sus justifica încadrarea textului în genul liric.

Alte întrebări interesante