Limba română, întrebare adresată de dinamo9263, 8 ani în urmă

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularități de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui G. Călinescu.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
3

Atunci când redactăm un eseu în care prezentăm particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui G. Călinescu este important să realizăm un plan astfel:

1. Identificăm un text narativ studiat care aparține lui G. Călinescu

  • romanul Enigma Otiliei

2. Alegem un personaj: Otilia Mărculescu, Costache Girugiuveanu, Aglae Tulea, Stănică Rațiu, Aurica, Olimpia Leonida Pascalopol, titi Tulea, Simion Tulea, Felix Sima etc.;  

3. Scriem în introducere câteva informații despre personajul ales, autor, activitatea literară a acestuia etc.

4. Realizăm o scurtă prezentare a statutului moral, social și psihologic al personajului;

5. Relevăm principala trăsătură de caracter a personajului pe care o ilustrăm prin cel puțin două episoade/secvențe narative/situații semnificative sau citate comentate;

6. Analizăm cel puțin două elemente de compoziție și/sau limbaj semnificative pentru construcția personajului precum:

  • acțiune;
  • conflict;
  • relații temporale și spațiale;
  • perspectiva narativă;
  • modalități de caracterizare (directă/indirectă);
  • tehnici narative;
  • limbaj etc.

7. Formulăm o concluzie în care putem include un punct de vedere argumentat despre modul în care se reflectă o idee sau tema textului narativ în construcția personajului ales.

Ne amintim:

Arta portretului din romanul Enigma Otiliei de George Călinescu uimește prin procedeele de compoziție de mare diversitate, cu valori stilistice originale. Majoritatea protretelor sunt de factură realistă, mijloacele de caracterizare sunt pronunțat balzaciene iar în cazul Otiliei Mărculescu moderne.

Unele personaje, precum Costache Giurgiuveanu, Stănică Rațiu, Aurica, Aglae Tulea sau Pascalopol sunt construite în jurul unei trăsături dominante de caracter care le proiectează într-o anumită tipologie umană. Caractere deplin și definitiv conturate, aceste personaje sunt statice, ipostazele și situațiile existențiale în care sunt surprinse confirmând doar apartenența acestora la o anumită tipologie.

Descrierile minuțioase sunt relevante și pentru conturarea caracterelor iar portretul fizic surprinde deseori amprenta deformării sufletești. Mobilele, veșmintele, diferitele obiecte descrise prefigurează caracterul personajelor și ilustrează concepția clasică, balzaciană de exprimare a caracterului prin detalii semnificative.

Tipologia personajelor din romanul Enigma Otiliei este de esență clasicistă (conturate realist, dominate de o singură trăsătură fundamentală etc.). Excepție face portretul Otiliei care este realizat prin utilizarea tehnicilor moderne, comportamentismului și a reflectării poliedrice (tehnica oglinzilor paralele).

Modalitățile de caracterizare ale personajelor sunt clasice: directe și indirecte (descrierea mediului, realizarea portretului fizic și psihic, fapte, acțiuni, opinii ale altor personaje, autocaracterizarea etc.). Scriitorul omniscient, vorbește în fiecare personaj și face aprecieri asupra lor.

Mai multe informații despre particularitățile de construcție ale personajelor din Enigma Otiliei găsești aici: https://brainly.ro/tema/6474877

Succes și spor la lecții!

#BAC2022

Alte întrebări interesante