Limba română, întrebare adresată de MariusPazon2932, 8 ani în urmă

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularităţi de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Camil Petrescu.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
5

Atunci când redactăm un eseu în care prezentăm particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Camil Petrescu este important să realizăm un plan astfel:

1. Identificăm un text narativ studiat care aparține lui Camil Petrescu:

  • Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război -  roman modern, citadin, subiectiv, psihologic, roman al experienței
  • Patul lui Procust - roman modern, citadin

2. Alegem un personaj: Ștefan Gheorghidiu, Nae Gheorghidiu, Ela Gheorghidiu, domnul G (Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război) sau Ladima, Fred Vasilescu, Doamna T., Emilia, Nae Gheorghidiu etc. (Patul lui Procust);  

3. În introducere scriem informații despre:

  • personajul ales
  • autorul Camil Petrescu
  • activitatea literară a autorului etc.

4.Evidențiem principala trăsătură de caracter a personajului (aceasta trebuie ilustrată prin cel puțin două episoade sau secvențe narative sau situații semnificative din text) și realizăm o scurtă prezentare a statutului moral, social și psihologic al acestuia;

5. Realizăm analiza a cel puțin două elemente folosite de autor pentru construcția personajului precum: acțiune, conflict, relații temporale și spațiale, modul de construcție a subiectului, perspectiva narativă, modalități de caracterizare (directă/indirectă), tehnici narative, limbaj etc.

6. Formulăm o concluzie a eseului

Ne amintim:

Camil Petrescu este un analist lucid, care utilizează observația, introspecția, tehnica de jurnal.

Romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război a apărut în două volume în anul 1930. Structurat în două părți, fiecare parte purtând un titlu semnificativ, romanul este scris la persoana I și surprinde un univers de viață complex în două ipostaze exsitențiale fundemantale: iubirea și războiul. Prima parte a romanului pare a fi integral o ficțiune, iar partea a doua se alcătuiește dintr-o experiență de viață trăită direct de autor.

Substanța psihologică a romanului, structurată pe două planuri, cel interior alcătuit din gânduri și sentimente și cel exterior, obiectiv al lumii alcătuit din fapte, oameni și întâmplări a fost îndelung apreciată de critica literară.

Originalitatea romanului constă în finețea și subtilitatea analitică de factură subiectivă. Scriitorul filtrează totul prin conștiința sa unică și ordonatoare. Romanul este scris la persoana I, autorul fiind și personaj și narator.

Ștefan Ghoerghidiu, personajul principal al romanului, reprezintă tipul intelectualului lucid, inadaptat, superior care nu își găsește locul într-o societate mediocră și lipsită de moralitate .

Romanul Patul lui Procust a apărut în anul 1933, a reprezentat un moment novator în fundamentarea romanului românesc modern. Este un roman scris la persoana I, care se compune din două confesiuni ale unor personaje deosebite. Personajele sunt realizate prin reflectarea lor în mai multe conștiințe. Ele se constituie antitetic, împletindu-și destinele.

Poet și gazetar intransigent, devenit incomod prin corectitudine, avid de adevăr și dreptate, nerealizat social, orgolios și lucid, fără simțul realității, Ladima trăiește autoiluzionându-se, în lumea ideilor pure. Ca și Ștefan Gheorghidiu, tăriește intens tortura în propria conștiință.

Mai multe informații despre particularitățile de construcție ale personajelor din Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război aici: https://brainly.ro/tema/11793

Succes și spor la lecții!

#BAC2022

Alte întrebări interesante