Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularități de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Ion Creangă sau lui Camil Petrescu.
Răspunsuri la întrebare
Putem alege personajul Harap Alb pentru a realiza un eseu în care să prezentăm un personaj dintr-un text narativ studiat aparținând lui Ion Creangă sau lui Camil Petrescu astfel:
Povestea lui Harap Alb este un basm cult, publicat în Convorbiri literare în anul 1877 și este cu siguranță cea mai frumoasă, lungă și complexă poveste a lui Creangă, în care sunt valorificate teme și motive de circulație universală și sunt urmărite dificultățile cu care se confruntă fiul cel mic al Craiului, dificultăți care contribuie la pregătirea lui pentru viață.
Deși este o creație literară cultă, principalul izvor de inspirație este reprezentat de folclorul românesc. În acest context, textul abundă de elemente de natură populară precum: tema centrală, care este reprezentată de lupta dintre bine și rău și triumful binelui, motivele, elementele miraculoase, fuziunea dintre real și miraculos, limbajul caracterizat prin oralitate sau personajele.
Titlul sugerează că opera urmărește destinul personajului principal Harap-Alb. Numele acestuia este construit cu ajutorul unui oximoron: harap înseamnă negru, iar adjectivul albsugerează puritatea sufletească.
Narațiunea este relatată la persoana a III-a, dintr-o perspectivă obiectivă, de un autor omniscient, însă înclude și o serie de intervenții subiective care au rolul de a recapta atenția cititorului.
Eroii din Povestea lui Harap-Alb amintesc de personajele din Amintiri din copilărie, prin comportamentul, gesturile, psihologia, mentalitatea și limbajul lor. Personajul Harap-Alb este cel mai reprezentativ dintre eroii pozitivi ai lui Creangă. El nu are însușiri miraculoase și reușește să treacă probele dificile nu datorită unor puteri supranaturale, ci cu ajutorul primit din partea unor făpturi fantastice. Mezinul, spre deosebire de frații săi mai mari, înfruntă cu vitejie încercarea la care este supus de tatăl său, precum și pe cele la care îl supune Spânul.
Personajului Harap-Alb i se atribuie o serie de atribute și comportamente omenești: plânge când este dojenit de părintele său, se mânie și lovește cu frâul în cap calul care se îndreaptă spre tava de jăratic, se sperie sau se bate cu palma peste gură. Caractarizarea directă a personajului principal este realizată atât de autor, cât și de celelalte personaje, iar caracterizarea indirectă se realizează prin fapte, comportamente, relația cu celelalte personaje sau vorbe.
În ceea ce privește trăsătura psihologică, Harap-Alb nu este un personaj foarte bine individualizat, fiind privit în special din exterior. Bunătatea este însă trăsătura dominantă de caracter, care se evidențiază încă de la începutul basmului. O altă trăsătură de caracter este naivitatea, evidențiată de autor în repetate rânduri prin intermediul caracterizării directe. În relația cu Spânul, Harap-Alb se dovedește a fi loial și cinstit.
Povestea lui Harap-Alb este un mic roman de aventuri cu un subiect fabulos care are un pronunțat caracter etic. Construcția personajului principal reflectă viziunea despre lume a autorului, care reușește cu mult succes, să realizeze imaginea unei lumi tipic țărănești, cu comportamentul, obiceiurile, tradițiile și limbajul ei specific.
Ne amintim:
În elaborarea eseului trebuie să includem, printre altele:
- prezentarea statutului social al personajului ales;
- evidențierea unei trăsături a personajului ales, prin două episoade comentate;
- analiza a două elemente de structură, compoziție, limbaj etc. semnificative pentru text etc.
Mai multe despre Povestea lui Harap Alb de Ion Creangă aici: https://brainly.ro/tema/1787206
Succes și spor la teme!
#BAC2022