Limba română, întrebare adresată de elefantuii7131, 8 ani în urmă

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinţi particularităţi de construcţie a unui personaj dintr-un roman al experienţei studiat.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
2

Când redactăm un eseu în care prezentăm particularități de construcție a unui personaj dintr-un roman al experienței studiat putem parcurge acești pași:

1. Identificăm un text studiat care este un roman al experienței, spre exemplu:

  • Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război -  roman modern, citadin, subiectiv, psihologic, roman al experienței

2. Alegem un personaj: Ștefan Gheorghidiu, Nae Gheorghidiu, Ela Gheorghidiu, domnul G etc.

3. În introducere scriem câteva informații despre:

  • personajul ales
  • autorul Camil Petrescu
  • activitatea literară a autorului etc.

Camil Petrescu, una dintre personalitățile multilaterale ale culturii românești interbelice, ilustrează scriitorul creator de excepție în toate genurile de expresie: liric, epic și dramatic. Romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, un roman de experiență de cunoaștere a apărut în anul 1930 în două volume, fiecare volum, purtând un titlu semnificativ, surprinde un univers de viață complex în două ipostaze existențiale fundamentale: iubirea și războiul.

4. Analizăm și exemplificăm minimum două elemente folosite de autor pentru a realiza construcția personajului:

  • acțiune;
  • conflict;
  • relații temporale și spațiale;
  • modul de construcție a subiectului;
  • perspectiva narativă;
  • modalități de caracterizare (directă/indirectă);
  • tehnici narative;
  • limbaj etc.

Substanța psihologică a romanului a fost îndelung apreciată de critica literară. Originalitatea romanului constă în structurarea substanței psihologice pe două planuri, cel interior alcătuit din gânduri și sentimente și cel exterior, obiectiv al lumii alcătuit din fapte, oameni și întâmplări și în finețea și subtilitatea analitică de factură subiectivă. Scriitorul filtrează totul prin conștiința sa unică și sistematică.

Scris în întregime la persoana I, autorul fiind și personaj și narator, romanul devine un lung monolog liric în care eroul se destăinuie, se analizează cu luciditate, zbuciumându-se între între certitudine și incertitudine în plan erotic și în viața amenințată de moarte.

5. Scoatem în evidență și analizăm trăsătura principală de caracter a personajului, precum și o scurtă prezentare a statutului moral, social și psihologic (alegem cel puțin două episoade sau secvențe narative)

În ceea ce privește personajele operelor sale, Camil Petrescu aduce în literatura română tipologia intelectualul lucid, care gândește și se frământă. Spre exemplu, Ștefan Gheorghidiu, personajul principal al romanului Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, reprezintă tipul intelectualului lucid, inadaptat, superior care nu își găsește locul într-o societate mediocră și lipsită de moralitate. La începutul primei părți a romanului, aflăm despre Ștefan Gheorghidiu că este sublocotenent, proaspăt concentrat într-un regiment de infanterie. El face eforturi disperate să obțină o permisie de două zile pentru a merge la Câmpululg, chemat de urgență de soția lui, cu care se împăcase de curând. O discuție la popotă pe tema dragostei, a fidelității femeii, a răspunderilor conjugale îl irită pe tânărul sublocotenent care reacționează cu o violență abia stăpânită. Incidentul de la popotă declanșează resorturile adânci, interioare ale eroului, care aduce în prezent povestea iubirii sale, actualizând-o.

Romanul începe, propriu-zis, în cel de al doilea capitol, în care se succed secvențe din romanul iubirii și al căsniciei sale, așa cum s-au înregistrat în memoria eroului-narator. Eroul trăiește două realități: realitatea timpului cronologic, a frontului și realitatea timpului psihologic, prin trăirile interioare.

Intrarea în nararea primei experiențe de cunoaștere, iubirea trăită sub semnul incertitudinii, se face direct, semnalând drumul zbuciumat al căutării adevărului.    

6. Formulăm o concluzie a eseului

Ne amintim:

Camil Petrescu este un scriitor lucid, care utilizează observația, introspecția și tehnica de jurnal.

Mai multe informații despre particularitățile de construcție ale personajelor din Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război aici: https://brainly.ro/tema/11793

Succes și spor la lecții!

#BAC2022

#SPJ4

Alte întrebări interesante