Limba română, întrebare adresată de toxin742008, 7 ani în urmă

Redactează un text de cel puțin 150 de cuvinte în care să prezinți un obicei/ o tradiție, folosind descrierea ca mod de expunere predominant.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandra301195
1
Jocul urșilor este o tradiție ce se practica in ajunul Anului Nou îndeosebi in Moldova și constă în interpretarea unui ritual de către o ceată de urători. Ceata urătorilor care merg cu ursul este alcătuită din urători deghizați în urs, ursari, fluierari, toboșari; fiecare dintre ei interpretând un anume rol. Uneori, în ceată, pot fi acompaniați de irozi sau mascați.
Jocul ursului provine cel mai probabil din Evul Mediu. Până la jumătatea secolului al XX-lea țiganii ursari colindau satele cu urși care îi călcau pe cei suferinzi de „șale”. În ropotele tobelor, mai mulți urși, ținuți în lanțuri de către ursari, trebuiau să joace după un anumit ritm.
Interdicțiile privind realizarea spectacolelor cu urși au fost legiferate în întregul Bloc Estic. În România Comunistă, numeroasele grupuri de artiști ursari au fost împiedicate să intre în orașe,iar în timpul regimurilor conduse de Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu țiganii nomazi au fost supuși politicilor de sedentarizare.
Masca-costumul de urs se compune dintr-o blană întreagă de urs, împodobită cu curele, cu ținte și canafi. În satele din zona deluroasă a văii Trotușului, masca de urs se confecționează din piei de vițel și de oaie. Acestui obicei i se mai spune și „bătaia ursului”, „încontrarea cetelor” sau „ceata cetelor”, diferind de la sat la sat pe Valea Trotușului. Jocul, apreciat pe plan național, diferă ca formă de manifestare și tematică de la un loc la altul.
Alte întrebări interesante