Limba română, întrebare adresată de Teddy993, 8 ani în urmă

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă norocul influențează sau nu reușita la un examen, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Amintiri de Gh. Brăescu, cât și la experiența personală sau culturală.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
5

Un text prin care argumentăm dacă norocul influențează sau nu reușita la un examen ar putea suna așa:

Părerile culturale cu privire la o întâmplare neașteptată care asigură reușita unei acțiuni, numită și noroc, diferă de la o societate la alta, și de la un individ la altul. Pentru unele popoare sau persoane norocul, o noțiune folosită pentru a descrie o întâmplare favorabilă sau neprevăzută, care asigură reușita unei acțiuni,  este o adevărată credință, în timp ce pentru altele reprezintă doar o superstiție. În opinia mea, norocul este o simplă superstiție, care nu poate influența reușitele individuale, mai ales pe cele care implică o muncă în scopul excelenței într-un domeniu sau reușita la un examen.

În primul rând norocul este o noțiune folosită pentru a descrie un eșec sau o reușită care este în afara controlului nostru. Prin urmare acesta nu trebuie confundat cu o acțiune, care implică o muncă susținută, disciplină și studiu riguros. Un exemplu în acest sens ne oferă autorul Gh. Brăescu, în fragmentul extras din volumul Amintiri, care  confirmă faptul că reușita la un examen este direct proporțională cu gradul de pregătire.

În al doilea rând un examen nu este întâmplare neprevăzută în viața noastră, ci este un mijloc de verificare și de apreciere a cunoștințelor dobândite. Cu cât nivelul de cunoștințe dobândit este mai mare, cu atât crește probabilitatea reușitei.    

În concluzie, valorificând argumentele prezentate, putem afirma că, norocul este o simplă superstiție, o coincidență sau o întâmplare neprevăzută care nu poate influența o reușită individuală, o acțiune care implică multă muncă sau studiu, cu atît mai puțin reușita la un examen.

Ne amintim:

Realizarea unui plan atunci când trebuie să scriem un text argumentativ ne poate ușura foarte mult munca. Acesta ar putea avea următorul cuprins:

1. Citim cu atenție fragmentul extras din volumul Amintiri de Gh. Brăescu;

2. Formulăm în introducere o teză (o idee personală pe care o susținem)

  • suntem de acord că norocul influențează reușita la un examen;
  • nu suntem de acord că  norocul influențează reușita la un examen;

3. Enunțăm în cadrul cuprinsului două argumente adecvate opiniei fromulate;

4. Formulăm o concluzie în încheiere

 

Când scriem un text argumentativ este important să avem în vedere și următoarele aspecte:

1. utilizăm corect conectorii în argumentare: în opinia mea, părerea mea, în primul rând, în al doilea rând, părerea mea, conform, în concluzie, astfel etc.

2. respectăm:

  • normele limbii literare;
  • normele de ortografie și punctuație;
  • așezarea în pagină;
  • numărul minim de cuvinte impus.

Mai multe despre textul argumentativ aici: https://brainly.ro/tema/975

Succes și spor la teme!

#BAC2022

#SPJ4

Alte întrebări interesante