Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă întâlnirile între oameni din generații diferite generează sau nu oportunități de învățare reciprocă, raportându-te atât la fragmentul extras din textul La „Sburătorul" lui E. Lovinescu de I. Peltz, cât și la experiența personală sau culturală.
Răspunsuri la întrebare
Pentru a scrie un text în care argumentăm dacă întâlnirile între oameni din generații diferite generează sau nu oportunități de învățare reciprocă realizăm un plan astfel:
1. Citim cu atenție fragmentul din textul La „Sburătorul" lui E. Lovinescu de I. Peltz;
2. În cadrul introducerii formulăm o idee personală (teză) pe care o susținem;
- suntem de acord că întâlnirile între oameni din generații diferite generează oportunități de învățare reciprocă;
- nu suntem de acord că întâlnirile între oameni din generații diferite generează oportunități de învățare reciprocă;
Oportunitățile de învățare reprezintă momente foarte importante în viața fiecărui individ, fiind extrem de importante pentru obținerea performanței. Deși evoluția umanității, și implicit a mentalității este inevitabilă, iar uneori pot apărea conflicte între generații, în opinia mea întâlnirie între oameni din generații diferite generează oportunități de învățare reciprocă.
3. În cuprinsul argumentării avem grijă să enunțăm și dezvoltăm cel puțin două argumente adecvate opiniei;
În primul rând maturitatea vine cu un număr mai mare de experiențe, seriozitate și profunzime, iar întâlnirile între persoanele din generații diferite poate fi foarte benefice. Un exemplu în acest sens ne oferă I. Pletz, care în fragmentul din textul La „Sburătorul" lui E. Lovinescu relatează cum criticul Eugen Lovinescu primea tineri care făceau primii pași în literatură, le citea manuscrisele și le dădea o serie de îndrumări dar, în același timp își oferea oportunitatea de a discuta și învăța lucruri noi de la aceștia reușind astfel să facă din critica literară o profesiune intelectuală a cărei îndatorire este de a se pronunța asupra tuturor scrierilor.
În al doilea rând schimbul de idei și maturitatea de a accepta viziuni diferite poate fi extrem de benefică în cadrul procesului de dezvoltare, creație și învățare. Spre exemplu, întâlnirile organizate în cadrul Societății literare Junimea, au fost, pentru mulți intelectuali, care au scris pagini importante în istoria literaturii române, filosofiei sau științei, locul ideal în care să își exprime principiile progresiste, determinând astfel o evoluție științifică și o explozie de capodopere literare fără precedent.
4. Concluzia o formulăm în încheiere:
În concluzie, valorificând argumentele prezentate, putem afirma că, întâlnirile între oameni din generații diferite generează oportunități de învățare reciprocă atât pentru cei cu multă experiență, cât și pentru cei mai puțin experimentați, dar cu principii progresiste puternice.
Ne amintim:
Un text argumentativ trebuie să prezinte următoarea structură:
- INTRODUCERE – include TEZA, IPOTEZA
- CUPRINS – include ARGUMENTAREA PROPRIU-ZISĂ
- ÎNCHEIERE – include CONCLUZIA
Mai multe despre textul argumentativ aici: https://brainly.ro/tema/4941476
Succes și spor la teme!
#BAC2022
#SPJ4