Religie, întrebare adresată de recorderman69, 8 ani în urmă

Referat despre lupta lui David cu Goliat. Tema la religie, dau coroana !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2

Răspuns:

TREMURÂND de spaimă, soldații fugeau de pe câmpul de luptă, împingându-l pe David din toate părțile. Dar de ce erau atât de speriați? Probabil că David îi auzea rostind întruna același cuvânt. Era numele unui bărbat. Într-adevăr, în vale stătea sfidător acest bărbat, a cărui înălțime întrecea statura oricărui om pe care îl văzuse până atunci.

David a înțeles de ce soldații s-au speriat de Goliat. Acesta era un bărbat neobișnuit de înalt, un munte de om. Chiar și fără armura-i impresionantă, se pare că el cântărea mai mult decât doi bărbați viguroși la un loc. Însă era înarmat până-n dinți, fiind un războinic puternic, cu multă experiență. Goliat a lansat o provocare. Să ni-l imaginăm rostind cu o voce care răsuna pe dealurile din jur cuvinte batjocoritoare la adresa armatei lui Israel și a regelui ei. El i-a sfidat cerându-le să trimită un războinic cu care să se lupte pentru ca soarta bătăliei să se decidă printr-o singură confruntare (1 Samuel 17:4-10).

Israeliții au fugit de frică, la fel și regele Saul. David a aflat că situația aceasta dura de mai bine de o lună. Cele două armate, filisteană și israelită, se aflau într-un mare impas deoarece Goliat repeta batjocurile în fiecare zi. David era neliniștit. Cât de umilitor era să știe că regele Israelului și soldații săi, inclusiv trei dintre propriii săi frați mai mari, s-au retras îngroziți. Pentru David, acest păgân pe nume Goliat nu numai că făcea de rușine armata lui Israel, dar îl și insulta pe Iehova, Dumnezeul lui Israel. Însă ce putea să facă David, care era doar un tinerel? Și ce putem învăța noi din exemplul lui de credință? (1 Samuel 17:11-14)

„UNGE-L, CĂCI EL ESTE!”

Să ne întoarcem în timp pentru a vedea ce se întâmplase cu câteva luni mai înainte. Se lăsa întunericul, iar David păștea oile tatălui său, undeva pe dealurile de lângă Betleem. Era un tânăr bine făcut, din câte se pare încă adolescent, cu păr roșcat și cu ochi vioi, inteligenți. Când avea câteva clipe de răgaz, cânta la harpă. Frumusețea creației lui Dumnezeu îl impresiona, iar numeroasele ore în care se delecta cântând la harpă l-au ajutat să-și cultive talentul muzical. Dar, în seara despre care vorbim, David a fost chemat de tatăl său, care voia să-l vadă cât mai repede (1 Samuel 16:12).

Când a ajuns, l-a găsit pe tatăl său, Iese, vorbind cu un bărbat foarte în vârstă. Era fidelul profet Samuel. Iehova îl trimisese să-l ungă pe unul dintre fiii lui Iese pentru a fi următorul rege al Israelului. Samuel îi văzuse deja pe ceilalți șapte frați mai mari ai lui David, dar Iehova îi spusese cât se poate de clar că nu-l alesese pe niciunul dintre ei. Însă, când a apărut David, Iehova i-a zis lui Samuel: „Unge-l, căci el este!”. În fața tuturor fraților mai mari ai lui David, Samuel a desfăcut un corn plin cu un ulei special și a turnat o parte din el pe capul tânărului. După aceea, viața lui David nu a mai fost la fel. Biblia spune: „Din ziua aceea, spiritul lui Iehova a început să acționeze asupra lui David” (1 Samuel 16:1, 5-11, 13).

David ținând în brațe o oaie

Cu umilință, David i-a atribuit lui Iehova meritul de a fi doborât animale sălbatice

A început David să-și facă planuri ambițioase cu privire la domnie? Dimpotrivă, el a așteptat îndrumarea spiritului lui Iehova pentru a ști când era momentul să-și asume responsabilități mai mari. Între timp, el a continuat să se concentreze asupra umilei sale îndeletniciri de păstor. Era o muncă pe care o făcea cu multă dăruire și curaj. Turmele tatălui său fuseseră amenințate de două ori, o dată de un leu și altă dată de un urs. David nu s-a mulțumit să alunge acele animale sălbatice, ci a sărit să apere oile lipsite de apărare ale tatălui său. În ambele ocazii, el a ucis, fără să fie înarmat, animalele periculoase! (1 Samuel 17:34-36; Isaia 31:4)

După un timp, David a fost chemat din nou. Însuși regele Saul auzise vorbindu-se despre buna lui reputație. Deși era încă un războinic puternic, Saul pierduse aprobarea lui Iehova deoarece îi desconsiderase instrucțiunile. Întrucât Iehova își retrăsese spiritul de la Saul, regele era deseori dominat de un spirit rău, avea accese de furie, era suspicios și violent. Când spiritul rău punea stăpânire pe Saul, singurul lucru care îl liniștea era muzica. Unii dintre oamenii lui Saul aflaseră că David era atât cântăreț, cât și un luptător neînfricat. De aceea, Saul l-a chemat pe David pentru a cânta la curte și pentru a fi scutierul său (1 Samuel 15:26-29; 16:14-23).

Îndeosebi tinerii pot învăța multe lucruri de la David. Să remarcăm că el și-a petrecut timpul liber cu activități care l-au apropiat de Iehova. În plus, cu răbdare el s-a calificat pentru munci care erau căutate. Însă, mai presus de orice, el a urmat îndrumarea spiritului lui Iehova. Cu toții avem de învățat din aceste lecții valoroase! (Eclesiastul 12:1)

Alte întrebări interesante