Biologie, întrebare adresată de delya2978, 8 ani în urmă

Reproducerea este una dintre funcţiile organismului uman, realizată cu participarea sistemelor reproducătoare ale celor două sexe.
a) Precizați numele gameților feminini și al gameților masculini și o asemănare între aceste două tipuri de gameți.
b) Explicaţi modul în care adenohipofiza influenţează activitatea sistemelor reproducătoare masculin şi feminin.
c) Alcătuiţi un minieseu intitulat „Hormonii sexuali", folosind informaţia ştiinţifică adecvată. În acest scop, respectaţi următoarele etape:
- enumerarea a şase noţiuni specifice acestei teme;
- construirea, cu ajutorul acestora, a unui text coerent, format din maximum trei-patru fraze, folosind corect şi în corelaţie noţiunile enumerate.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de augustamada
0

Răspuns:

a) ovule si spermatozoizi

Asemanare: Sunt eliberati de catre glandele endocrine si contin jumatate din numarul de cromozomi

b) FSH (hormon produs de Hipofiza) care prin actiunea lui asupra testiculelor produce dezvoltarea tubilor semniferi si respectiv spermatogeneza iar asupra ovarelor aparitia corpului galben

c) Hormoni sexuali

notiuni:

- Testosteron

- Estrogen

- Progesteron

- Testicule

-  Ovare

- Uter

Minieseu

Hormonii sunt substante chimice care sunt produse in glandele endocrine sau alte organe, de unde sunt eliberati in sange. Hormonii sexuali sunt sunt, la barbat testosteronul iar la femeie estrogenul si progesteronul.

Testosteronul este produs in testicule si are rol in dezvoltarea si mentinerea caracterelor sexuale masculine.

Estrogenul este produs in ovare si are rol in dezvoltarea caracterelor sexuale feminine, rol in reproducere, important pentru functionarea uterului si a sanilor; regleaza ciclul menstrual, mentine sarcina; protejeaza, de asemenea, sanatatea oaselor.

Progesteronul , la fel ca si estrogenul, este produs in ovare si are rol in stimularea mucoasei uterului pentru fertilizare si protejeaza sarcina; pregateste sanii pentru productia de lapte.

Explicație:

Alte întrebări interesante