Limba română, întrebare adresată de noona1, 9 ani în urmă

rezumat din Baltagul

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
55
 

Buna!

Uite raspunsul aici:

Baltagul-rezumat
Romanul este o specie a genului epic de mare intindere,cu o actiune desfasurata pe mai multe planuri,cu personaje numeroase si un conflict bine conturat.
In expozitiune,autorul ne prezinta durerea Vitoriei Lipan cauzata de lipsa sotului ei,Nechifor,de acasa.Ea rememoreaza povestea pe care Nechifor o spunea la petreceri.
Ingrijorarea femeii o face sa se duca la preot pentru a-i scrie lui Gheorghita sa se intoarca acasa.In acelas timp,femeia trece si pe la baba Maranda care ii da sperante ca Nechifor traieste.
In intriga,naratorul ne spune ca femeia hotaraste sa plece impreuna cu Gheorghita in cautarea lui nechifor.
Capitolele VII-XIII,constituie desfasurarea actiunii determinata de hotararea Vitoriei.Calatoria incepe intr-o zi de iarna,in care natura nu este prietena omului si cei doi au de infruntat urgia iernii.
In drumul lor spre Vatra Dornei,participa la un botez si la o nunta.Dupa ce ajung la Vatra Dornei,afla ca Nechifor a cumparat trei sute de oi.De la un calator,femeia descopera ca Nechifor a vandut celor doi ciobani,Calistrat Bogza si Ilie Cuttui o suta de oi.
In localitatea Suha,Vitoria afla de la hangiu ca oile erau insotite doar de doi ciobani.Femeia isi da seama ca sotul ei a disparut intre Suha si Sabasa.
Cu ajutorul cainelui Lupu il descopera pe Nechifor intr-o prapastie.
Punctul culminant este atins in momentul in care,femeia pregateste obiceiurile crestine ale inmormantarii.
La praznicul de inmormantare,reface moment cu moment etapele crimei.Dreptatea se infaptuieste cu baltagul,cainele Lupu il ataca pe Calistrat Bogza iar acesta isi recunoaste vina inainte de a muri.
Deznodamantul suprinde momentul in care femeia se pregateste sa se intoarca la Magura Tarcaului si Gheorghita devine capul familiei.

Succes la scoala,copile!


noona1: Multumesc mult!
Utilizator anonim: Cu placere.
Alte întrebări interesante