Limba română, întrebare adresată de rareseffix60, 8 ani în urmă

rezumat la cartea ,,Aventurile celor trei ruși și trei englezi in Africa Australa".​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ionut212008
4

Trei savanți ruși și trei savanți englezi sunt trimiși de țările lor pentru a măsura lungimea unui arc de meridian. Însoțiți de zece marinari și de localnici, sub călăuzirea unui boșeman, cei șase savanți își încep periplul prin Africa Australă.

Dar între cele două tabere relațiile aunt ambigui. Între conducătorii celor două expediții ștințifice, Matei Strux și Colonel Everest, există o rivalitate care duce continuu la neînțelegeri, în timp ce între alți doi membri, William Emery și Michel Zorn, se leagă o strânsă prietenie. Pe al treilea englez, sir John Murray, pasiunea pentru vânătoare îl aduce în preajma boșemanului Mokum, în timp ce al treilea savant rus, Nicolai Palander, trăiește doar în lumea cifrelor și a calculelor.

La început munca de cercetare științifică decurge bine,dar apar evenimente ciudate:pierderea lui Nicolai Palander de restul grupului,in pericol de a fi ucis de niste crocodili,vanatoarea lui Mokum si a lui sir John Murray de antilope,sfârșita prin împușcarea unei antilope moarte folosită ca spion sau arderea unei păduri de către Mokum pentru a-i împăca pe Colonelul Everest și pe Matei Strux. Dar la un moment dat evenimentele se precipită.Anglia declară război Crimeei ,ceea ce determină cele două tabere să se separe, ele devenind apoi prăzi ușoare în fața pericolelor care pândesc în acele zone. Invazia lăcustelor, traversarea deșertului, lipsa apei și a hranei, dezertarea însoțitorilor localnici și atacul unor triburi nomade îi pun pe savanți în situații limită, din care singura cale de supraviețuire o constituie renunțarea la orgolii, împăcarea și munca în echipă. Atunci cand cele doua triburi se întâlnesc,se refugiaza pe Scorzef,iar William Emery și Mihail Zorn,alături de foreloper monteaza un nou și ultim stâlp iluminator.În acest timp ,ceilalti suferă de foame,fiind nevoiți să mănânce furnici(orezul boșemanilor) și luptând cu triburile nomade Totul se sfârsește cu bine,chiar dacă războiul dintre Marea Britanie și Rusia nu se sfârsește,iar cele două grupuri preferă să rămână rivale până când se va termina războiul

Alte întrebări interesante