Limba română, întrebare adresată de Selin28, 9 ani în urmă

Rezumatul nuvelei "Budulea taichii" de Ioan Slavici

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DragosBND
918
In nuvela "Budulea Taichii", Ioan Slavici povesteste principalele momente ale vietii lui Mihail Budulea, zis Hutu,urmarindu-i evolutia din copilarile pana la maturitate.El este fiul cimpoierului Lepadat Budulea din Cocorasti, care canta la vioara, la cimpoi si la fluier.
La indemnul dascalului Claita,Hutu urmeaza cursurile scolii din sat, si devine monitor.Sarguincios si cuminte, el este indrumat spre scoala de la oras, unde castiga simpatia colegilor si admiratia profesorului Wondracek, desi baiatul nu stia bine ungureste.Incantat de stradania si harnicia lui Hutu, profesorul il ia acasa ca sa il ajute la treburi.Budulea cel batran merge adesea la oras unde se lauda ca fiul sau invata la scolile cele mari.
Dascalul Claita este dezamagit ca Hutu, devenit student ca sa invete limba latina, nu il mai poate ajuta pe dascal, dar este mandru ca fostul sau elev invata la scolile latinesti.Desi devenise arhivar, el nu stie ce sa faca in viitorul sau, indecis daca sa se faca episcop sau protopop.
Dupa zece ani, Mihail se preoteste, se intoarce la Cocorasti si se casatoreste cu Mili, fiica dascalului Claita.Acestia devin parintii unui copil mai tarziu.
Naratorul este fericit de evolutia evenimentelor si incheie nuvela cu multumiri pline de smerenie inaltate Divinitatii.

Selin28: Multumesc
Alte întrebări interesante