Studii sociale, întrebare adresată de cameliaarapache, 8 ani în urmă

Să-mi spună cineva care este opinia sa în privire la pericolele de pe internet.va rog!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de karinutz
1
5 cele mai des întâlnite pericole în mediul online. Sunt copiii în siguranță pe internet?
Majoritatea copiilor folosesc zilnic cel puțin un dispozitiv conectat la internet. Fie că accesează informații educaționale, de divertisment sau comunică cu colegii, prietenii sau familia folosind rețelele de socializare, copiii și adolescenții petrec tot mai mult timp în mediul online și astfel se expun la o mulțime de pericole în mediul online.

Pericole în mediul online
Odată cu creșterea ratei de utilizare a internetului și a dispozitivelor digitale, au apărut și riscurile la care utilizatorii sunt expuși și care ajung să facă tot mai multe victime, în special în rândul copiilor și adolescenților, extrem de vulnerabili în fața pericolelor din cauza lipsei informării.

În Statele Unite ale Americii, un studiu realizat de Google arată faptul că cyberbullying-ul sau agresiunea din mediul digital este considerată de către profesori a fi principala problemă cu care se confruntă elevii.

Conform aceluiași studiu, cele mai des întâlnite 5 pericole cu care copiii se confruntă în mediul online sunt:

Cyberbullying
Securitatea informațiilor private
Conținutul neadecvat
Distribuirea informațiilor
Deosebirea informațiilor reale de cele false
În România, educația digitală este un subiect căruia nu i se acordă suficientă importanță, nici din partea sistemului educațional și nici din partea părinților. Majoritatea copiilor nu sunt familiarizați cu riscurile la care se expun online, nu li s-a vorbit niciodată despre ce comportament ar trebui să aibă pe rețelele de socializare sau ce ar trebui să împărtășească public și ce nu.

Două dintre victimele hărțuirii online din țara noastră spun că:

-Au încercat să-mi spargă contul de Facebook. Nu au reuşit, aşa că au falsificat un certificat de deces pe numele meu. L-au trimis către echipa Facebook, iar profilul mi-a fost transformat în pagina de comemorare. Au trecut trei zile până mi-au răspuns la mesaje şi încă două să-mi revină contul la normal. (Sursa: Digi24)

-Cineva a pus poze indecente cu mine pe un grup, dar am preferat să nu dau amploare certurilor, aşa că nu am spus nimic. (Sursa: Digi24)

Din păcate, astfel de situații nu sunt doar cazuri izolate, ci le putem întâlni des în România, din lipsa educației și informării copiilor. Anual, tot mai multe persoane și în special copii și adolescenți sunt victimele unor acte de hărțuire cibernetică, li se fură date personale și se expun multor pericole divulgând public date precum locația actuală, adresa și informații cu caracter personal.

Inevitabil, tehnologia face parte tot mai mult din viețile noastre și în special ale copiilor. Dispozitivele precum smartphone-ul, tableta sau laptopul devin extrem de utile în activități precum cele educaționale, de divertisment sau de socializare. Fiecare dintre noi ne putem bucura de toate aceste beneficii oferite de tehnologie și putem fi în siguranță, atunci când cunoaștem riscurile și știm ce comportament este adecvat în mediul online.

Deseori, primii pași ai copiilor în lumea tehnologiei se fac încă din primii ani, iar până la vârsta adolescenței ajung să cunoască majoritatea platformelor, aplicațiilor și programelor online. Așadar, părinții și profesorii sunt cei care ar trebui să acorde mai multă importanță educației digitale și să o includă ca parte esențială din procesul de formare a copiilor.

Pentru prima dată, profesorii au acum ocazia de a accesa toate resursele și informațiile de care au nevoie pentru a discuta cu elevii pe tema siguranței digitale.

Dacă ești profesor, te invităm și pe tine să participi la webinarul gratuit dedicat tuturor profesorilor, în cadrul celui mai recent prgram de educație digitală, Eroii Internetului.
Alte întrebări interesante