Limba română, întrebare adresată de ChristiaNNz, 8 ani în urmă

Salut, as dorii rezumatul povestii lui Harap Alb, doresc ceva ce nu a mai fost postat pana acum.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de JustKidding
5

Povestea lui Harap Alb - Ion Creanga

(rezumat)


In introducere este prezentat un crai care avea 3 feciori. Fratele sau, Verde-Imparat, neavand mostenitori, a cerut sa lase dupa moartea sa la tron unul dintre fii craiului. Astfel, porneste la drum fiul cel mare spre imparatia lui Verde-imparat, cand, ii apare deodata in cale un urs. Acesta se sperie si se indreapta spre casa, fiind umilit la intoarcere de tatal sau. Al doilea frate/fecior pateste la fel.

Mezinul (Harap Alb), este sfatuit de o cersetoare, (care se dovedeste a fi Sfanta Duminica) sa imprumute calul si armele tatalui sau din tinerete. Nu se sperie atunci cand ii iese in cale ursul, tatal sau se deconspira si este prevenit de el sa se pazeasca de oamenii spani si rosii in calatoria sa.

Dupa un timp, Harap Alb se intalneste cu un span ce ii ofera ajutorul in momentul cand acesta se rataceste. Spanul, viclean insa, il atrage intr-o capcana si il obliga sa ii se supuna (facand schimb de roluri). Ajunsi la curtea imparatului, Harap Alb este pus la incercari grele. Este trimis sa aduca salata rara din gradina ursului, sa obtina nestematele de la cerb, misiuni indeplinite cu ajutorul Sf. Duminici.

Pe drumul sau, Harap Alb se intalneste cu 5 fapturi cu puteri ciudate, fantastice (Flamanzila, Setila, Ochila, Gerila, Pasari-Lati-Lungila), ce il ajuta la cea dea 3-a sarcina : de a o aduce pe fata lui Rosu-imparat. Cei doi se indragostesc, identitatea lui Harap Alb este dezvaluita, iar spanul este ucis in consecinta.

In final, Harap Alb se casatoreste cu fata si  primeste imparatia lui Verde-imparat.


baltaganisoara: VA PUTETI AJUTA SI PE MINE
Alte întrebări interesante