Limba română, întrebare adresată de lauralike550, 8 ani în urmă

Scrie un eseu structurat cu titlul ,,Cititorul o sursa energetica : facind trimitere la texte-reper din literatura romina in care sa demonstrezi ca textul invie odata cu cititorul . Dupa parametrii 1) Explica afirmatia intr-un mod propriu 2) Descifreaza expresia ,,Suita de simboluri moarte 3) numeste 3 texte repere din literatura 4) Demonstreaza faptul ca cititorul potrivit invie textul 5) Expune opinia proprie in raport cu agirmatia lui Borj (,,,O carte este un obiect fuzic intr-o lume de obiecte fizice . Este o suita de simboluri moarte. Si deodata vine cititorul potrivit si cuvintele...se trezesc la viata si avem parte de renasterea cuvântului
URGENT , VA ROG FRUMOS!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anne5504
1
Literatura este un domeniu vast şi complex, cu o gamă largă de opere ce au ca scop transmiterea unor emoţii, gânduri şi idei. Fiecare carte poate fi privită ca o suita de simboluri moarte, însă acestea devin vii odată cu cititorul. Afirmația „o carte este o suita de simboluri moarte, însă devine vie odată cu cititorul”, aparține lui Borges, un scriitor argentinian.

Expresia „suita de simboluri moarte” se referă la faptul că o carte poate fi privită ca o colecție de simboluri ce nu își au însemnătatea decât prin intermediul cititorului. Când un cititor interpretează textul, acesta oferă sens și însemnătate simbolurilor, făcând astfel ca acestea să devină vii.

În literatura română, există numeroase texte-reper care demonstrează importanța cititorului în viața unui text. Trei astfel de exemple ar fi: "Moara cu noroc" de Ioan Slavici, "Povestea lui Harap Alb" de Ion Creangă, și "Eu nu ştiu să îmi port de grijă" de Marin Sorescu. Fiecare dintre aceste opere poate fi privită ca o suita de simboluri moarte, însă acestea prind viață prin intermediul cititorului.

Cititorul potrivit poate aduce la viață un text prin intermediul interpretării și aprecierii acestuia. De exemplu, un cititor poate găsi sensuri ascunse în text sau poate interacționa cu personajele și evenimentele din poveste, oferind astfel textului o viață proprie. În acest sens, cititorul devine sursă de energie pentru text, făcând astfel ca simbolurile să devină vii.

În opinia mea, afirmația lui Borges este extrem de valabilă. Un text poate fi privit ca o colecție de simboluri fără însemnătate, însă acestea prind viață prin intermediul cititorului.
Alte întrebări interesante