Limba română, întrebare adresată de prokoptamas2019, 8 ani în urmă

Scrie un text narativ de 150 de cuvinte, care să înceapă astfel: parea o zi obisnuită la munte, când, dintr-o dată, afară s-a auzit un zgomot infricoşător. în compunerea ta vei folosi şi 5. verbe la timpul perfect compus, două la timpul imperfect, unul la modul conjunctiv şi unul la modul conditional optativ, pe care le vei sublinia.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bunbon12
1
Părea o zi obișnuită la munte, când, dintr-o dată, afară s-a auzit un zgomot infricoșător. Am deschis ușa casei și am privit în jur, încercând să înțeleg ce se întâmplă. Vântul bătea puternic și norii se îngrămădeau amenințător deasupra capului meu.

În depărtare, am văzut o rafală puternică de zăpadă care se prăvălea de pe unul dintre munți. Era o avalanșă, iar noi ne aflam direct în calea ei. Am simțit o groază fără margini, dar nu am stat prea mult pe gânduri. Am trântit ușa și am început să fug cât puteam de repede, încercând să mă adăpostesc în cel mai apropiat loc sigur.

S-a auzit un zgomot puternic, ca și cum muntele se prăbușea asupra noastră. Am simțit pământul mișcându-se sub picioare și am înțeles că nu mai aveam nicio șansă de scăpare. M-am prăbușit la pământ, așteptând să se sfârșească totul.

Dar, în ciuda tuturor așteptărilor mele, am supraviețuit. Când avalanșa s-a oprit, am deschis ochii și am văzut că am fost îngropat sub mormanul de zăpadă, dar nu eram rănit. Am fost scos de acolo de către echipa de salvare și am înțeles că avalanșa m-a ocolit, lăsându-mă în viață. A fost o minune.

bunbon12: Verbele la timpul perfect compus din text sunt: "am deschis", "am privit", "am simțit", "am stat", "am trântit", "am început", "am fugit", "am înțeles".

Verbele la timpul imperfect din text sunt: "părea", "se auzise", "se îngrămădeau", "se prăvălea", "bătea", "eram".

Verbul la modul conjunctiv din text este: "să mă adăpostesc".

Verbul la modul condițional optativ din text este: "așteptam".
Alte întrebări interesante